Soluții de reciclare, ținte pe termen mediu și lung

Reciclarea atenuează problemele de mediu, însă nu le rezolvă definitiv. Cauzele care produc poluarea planetei trebuie încetinite considerabil – până la dispariție! Țintele noastre comune, la nivel de Uniune Europeană, până în 2030, sunt:
-reciclarea a 65% din deșeurile municipale;
-reciclarea a 75% din deșeurile din ambalaje;
-reducerea gropilor de gunoi la maximum 10% din deșeurile municipale;
-interzicerea stocării în gropile de gunoi a deșeurilor colectate selectiv.
Ne dorim să promovăm instrumente economice pentru a descuraja stocarea în gropile de gunoi, dar și să simplificăm, să îmbunătățim si să armonizăm definițiilor și metodele de calcul a ratelor de reciclare la nivelul Uniunii. De asemenea, este nevoie de măsuri concrete de promovare și stimulare a „simbiozei industriale” (produsele secundare ale unei industrii trebuie transformate în materie primă pentru altă industrie) și de stimulente economice pentru crearea de produse „mai verzi” pe piețe și sustinerea schemelor de recuperare și reciclare.
Propunem ținte moderate și ridicate de reciclare. De pildă, reciclarea și reutilizarea tuturor deșeurilor ar trebui să fie de 65% până în 2025 și 75%, în 2030 bazate pe un target moderat. Însă se poate ajunge la o reciclare și reutilizare de până la 70% în 2025 și 80% în 2030. Concret, ținta noastră este ca în 2025 și 2030, rata de reciclare a hârtiei și cartonului să fie între 85 și 90%. Când vine vorba de plastic, avem un target a ratei de reciclare și reutilizare de 55-60%, iar în cazul sticlei se poate ajunge la 85-90% până în 2030. Toate aceste ținte vor duce la un mediu mai curat. De exemplu, în România, unul dintre efecte ar fi ca în perioada 2030-2035, poluarea cu gaze cu efect de seră să se reducă cu aproape 14 procente.
Sunt câteva dintre soluțiile pentru un mediu mai sănătos, pentru o planetă sustenabilă pentru copiii și nepoții noștri!
„Nu te îndoi niciodată că un grup mic de oameni care gandesc și sunt dedicați pot schimba lumea. Adevărul e că e singurul lucru ce a salvat lumea până acum!” – Margaret Mead, antropolog.

Lasă un răspuns