Există o legătură între schimbările climatice, pierderea biodiversității și pandemii?

Atât schimbările climatice, cât și pierderea biodiversității, prin distrugerea habitatelor, duc la contacte și conflicte mai frecvente între oameni și animalele sălbatice și cresc riscul ca bolile animalelor să fie transmise de la acestea la oameni.

Oamenii și vertebratele își pot transmite între ei agenți patogeni într-un proces cunoscut sub numele de „zoonoză”. În trecut, aceasta a provocat boli grave precum Ebola, Marburg, virusul Hendra, SARS, virusul Nipah, HIV/SIDA și gripa porcină. Se crede că pandemia de Covid-19 a fost, de asemenea, cauzată cel mai probabil de o contagiune asemănătoare.

75% din suprafața terestră și 66% din oceanul mondial au fost modificate semnificativ de oameni, ceea ce va aduce în prag de dispariție un milion de specii în următoarele decenii. Un studiu din 2017 pe 40.000 de specii a constatat că aproximativ jumătate dintre ele începuseră să se deplaseze înspre cei doi poli ai Pământului în căutarea unor temperaturi mai reci și a hranei. Animalele terestre se deplasează cu o rată medie de 16 km pe deceniu, iar speciile marine cu aproximativ 70  km pe deceniu în lupta lor pentru supraviețuire. În viitor este posibil ca pandemiile să devină mai frecvente și mai mortale dacă nu luăm măsuri de prevenție astăzi. Ar trebui luate măsuri pentru îmbunătățirea monitorizării interacțiunilor animal-om, conservarea spațiilor sălbatice existente, restaurarea ecosistemelor degradate și controlarea activităților umane dăunătoare, cum sunt defrișarea și comerțul cu animale sălbatice. Cel puțin 30% din pământ și 30% din ocean ar trebui lăsate netulburate pentru permite ecosistemelor naturale să se adapteze la schimbările climatice cauzate de oameni.

Sursa: carbonbrief.org

Lasă un răspuns