Poate praful selenar să contracareze schimbările climatice?

De zeci de ani, oamenii de știință se gândesc să folosească paravane sau diverse obiecte pentru a bloca 1-2% din radiația solară și a reduce încălzirea globală. Un studiu condus de Centrul pentru Astrofizică- Harvard & Smithsonian și Universitatea din Utah propune interpunerea unui scut de praf lunar între Pământ și Soare. Ideea echipei de astronomi a fost inspirată de cercetările lor despre formarea planetelor.

Două scenarii au fost analizate în simulări computerizate.

În primul scenariu, autorii au propus să genereze umbră prin lansarea de praf de pe o platformă spațială poziționată la punctul Lagrange L1 (cel mai apropiat punct dintre Pământ și Soare unde forțele gravitaționale sunt echilibrate). Ei au descoperit că traiectoria prafului poate fi deviată cu ușurință , așa că o cantitate nesfârșită de loturi noi de praf ar trebui să fie aruncată pe orbită la fiecare câteva zile pentru ca planul să fie eficient.

În cel de-al doilea scenariu, autorii au simulat modul în care praful lunar s-ar împrăștia atunci când este proiectat de pe o platformă aflată pe Lună și au descoperit că, dacă traiectoria este țintită spre L1, s-ar putea forma un nor anti-soalar eficient. Chiar dacă radiația solară dispersează până la urmă și acest nor de praf, avantajul este că e nevoie de mai puțină energie.

Nu vă așteptați, însă, să vedeți în curând norul. Autorii avertizează că studiul lor se referă doar la impactul potențial al unei strategii, nu dacă aceasta este practică sau nu. Ei subliniază că este important să se exploreze idei din domenii cât mai variate pentru a aborda problema critică a schimbărilor climatice.

Sursa: The Harvard Gazette

Lasă un răspuns