Hidrogenul ascuns

Noi cercetări sugerează că pe tot globul pot exista zăcăminte mari de hidrogen natural, acesta fiind produsul unor reacții dintre apă și roci din adâncul Pământului. Acest hidrogen se infiltrează prin crustă și se poate acumula în depozite subterane. US Geological Survey a prezentat un model care sugerează că ar putea exista suficient hidrogen natural pentru a satisface cererea globală pentru câteva de mii de ani.

Zeci de startup-uri au început să solicite drepturi de explorare pentru hidrogen. În plus, anul trecut, Asociația Americană a Geologilor Petrolieri a format primul său comitet pentru hidrogen, iar USGS a început să identifice zone potențiale de producție a hidrogenului în Statele Unite. Mali, Australia și Spania ar putea deveni, de asemenea, mari producători de hidrogen natural.

Interesul tot mai mare pentru hidrogenul natural se datorează cererii tot mai mari de combustibil curat, fără carbon. Guvernele promovează hidrogenul ca soluție pentru combaterea încălzirii globale, iar acest trend s-a intensificat odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut.

Hidrogenul natural nu este doar curat, ci și regenerabil. Spre deosebire de petrol și gaze, cărora le trebuie milioane de ani pentru a se forma din depozitele de materie organică la mare adâncime și presiune,  hidrogenul natural este generat continuu atunci când apa subterană interacționează cu minerale de fier precum olivina, la temperaturi și presiuni ridicate.

Se poate găsi hidrogen forând suficient de adânc în pământ. Industria petrolului și gazelor a perforat până acum de milioane de ori suprafața pământului, dar un motiv pentru care a trecut cu vederea hidrogenul este că acesta este rar în rocile sedimentare care conțin petrol și gaze. Mai mult, atunci când echipele de foraj catalogau emanațiile găurilor de sondă, rareori măsurau hidrogenul, pentru că acesta nu era considerat o sursă de energie viabilă din punct de vedere economic.

Cu toate acestea, trebuie spus că oamenii de știință încă nu înțeleg încă pe deplin cum se formează și cum migrează hidrogenul natural, iar întrebarea cea mai critică este dacă se poate acumula într-o manieră viabilă din punct de vedere comercial. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina viabilitatea hidrogenului natural ca sursă potențială de energie.

Din aceste cauze, concluzia este că nimeni din lume nu va putea încă produce prea curând acest tip de hidrogen verde, într-un mod comercial .

Sursa: science.org