Încălzirea globală poate provoca o înmulțire a infecțiilor bacteriene mortale

Schimbările climatice ar putea duce la o creștere a infecțiilor bacteriene mortale în anumite zone de coastă din SUA.

Un studiu recent făcut de University of East Anglia (UEA)  din Marea Britanie și publicat în revista Scientific Reports în martie 2023, a constatat că numărul infecțiilor cu bacteria Vibrio vulnificus a crescut semnificativ de-a lungul coastei de est a SUA în ultimii 30 de ani. Bacteria V. vulnificus, o bacterie devoratoare de țesuturi, se dezvoltă în apele de coastă calde și puțin adânci și poate pătrunde în organism prin tăieturi sau mușcături de insecte în timpul contactului cu apa de mare. Coasta de Est a SUA este un punct activ la nivel global pentru aceste infecții, numărul de cazuri crescând aici  de la 10 la 80 pe an.

Infecțiile cu V. vulnificus se extind spre nord de-a lungul coastei de est a SUA. La sfârșitul anilor 1980, cazurile erau semnalate predominant în Golful Mexic și pe coasta de sud a Atlanticului, cu puține cazuri raportate la nord de Georgia. Cu toate acestea, astăzi, aceste infecții au fost detectate până în Philadelphia, indicând o extindere spre nord a arealului bacteriilor. Dacă emisiile poluante actuale și scenariile de încălzire continuă la aceeași intensitate, infecțiile cu V. vulnificus ar putea să apară în fiecare stat din estul SUA până în 2081-2100. Studiul estimeză, de asemenea, că până la sfârșitul secolului 21, ar putea fi raportate aproximativ 140-200 de infecții cu V. vulnificus în fiecare an. Deși numărul cazurilor de V. vulnificus în SUA nu este extrem de mare, această bacterie poate fi foarte mortală. O persoană infectată cu V. vulnificus are o șansă din cinci de a muri. Mai mult, în prezent această bacterie este cel mai scump de tratat agent patogen marin pentru sistemul medical din SUA.

Impactul emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din activitatea umană asupra climei devine din ce în ce mai evident, iar consecințele pot fi deosebit de grave pentru regiunile de coastă și pentru oamenii care le frecventează. Aceste zone formează o graniță importantă între ecosistemele naturale și populațiile umane și pot deveni, în urma distrugerii echilibrului, o sursă semnificativă de boli umane.

Sursa: medicalexpress.com