Poluarea aerului și riscul de cancer

Un nou studiu publicat în revista Nature a constatat că expunerea la poluanți atmosferici cu diametrul mai mic de 2,5 microni poate crește riscul de cancer pulmonar la persoanele care au mutații ale genei EGFR, care a fost legată de cancerul pulmonar. Studiul a analizat date de la peste 30.000 de oameni din patru țări și ilustrează modul în care poluanții atmosferici pot produce tumori și pot duce la progresia cancerului pulmonar.

Cercetătorii au expus șoareci cu o mutație EGFR la poluanți microscopici și au descoperit că aceștia au dezvoltat foarte repede tumori pulmonare. Plămânii șoarecilor cu mutația EGFR s-au inflamat, ca urmare a pătrunderii în plămâni a celulelor imunitare numite macrofage și a moleculei interleukina 1 beta. Blocarea interleukinei 1 beta cu un anticorp a redus cancerul pulmonar la acești șoareci, sugerând că reducerea inflamației ar putea fi o modalitate de a stopa creșterea tumorilor pulmonare.

Descoperirile studiului sugerează că expunerea la poluanții atmosferici poate crește riscul de cancer pulmonar la persoanele cu predispoziție genetică la boală. De asemenea, studiul subliniază rolul inflamației în dezvoltarea și progresia cancerului pulmonar, care poate fi unul dintre mecanismele prin care poluanții atmosferici contribuie la apariția bolii.

Sursa: science.org