Totul despre combustibilii fosili: impactul asupra mediului și nevoia de alternative

Termenul „combustibili fosili” este foarte des întâlnit în zilele noastre. De cele mai multe ori, este menționat în contextul problemelor de mediu, al schimbărilor climatice sau al crizei energetice. În plus față de faptul că sunt o sursă majoră de poluare, dependența umanității de combustibilii fosili a generat o anumită anxietate în ultimele decenii și a alimentat cererea de alternative.

Dar ce sunt de fapt combustibilii fosili? În timp ce majoritatea oamenilor se gândesc la benzină și petrol atunci când aud aceste cuvinte, ele se aplică, de fapt, la multe alte surse de energie care sunt derivate din material organic dezcompus. Cum am ajuns să depindem atât de mult de aceștia și ce putem căuta în locul lor reprezintă unele dintre cele mai mari preocupări cu care ne confruntăm astăzi.

Combustibilii fosili se referă la sursele de energie care se formează ca urmare a descompunerii anaerobe a materiei vii care conține energie ca urmare a fotosintezei antice. De obicei, aceste organisme sunt moarte de milioane de ani, unele datează de până în perioada Criogeniană (aproximativ acum 650 de milioane de ani). Combustibilii fosili conțin procente ridicate de carbon și energie stocată în legăturile chimice. Aceștia pot lua forma de petrol, cărbune, gaze naturale și alte compuși combustibili de hidrocarburi. În timp ce petrolul și gazele naturale sunt formate prin dezcompunerea organismelor, cărbunele și metanul sunt rezultatul dezintegrării plantelor terestre.

Sursa: universal-sci.com