Inițiative verzi în orașele din România

Inițiative verzi în orașele din România

Din ce în ce mai multe oraşe din România conştientizează că este nevoie de măsuri urgente spre comunităţi verzi, iar iniţiativele sunt extrem de variate. 

Experţii Asociaţiei Pur şi Simplu Verde s-au întâlnit în ultimele săptămâni cu autorităţile locale din mai multe oraşe, printre care  Bacău, Piteşti, Tulcea, Timişoara, Târgu Jiu, Piatra Neamţ și Călărași. Discuţiile au plecat de la ghidul de bune practici elaborat de Asociaţie și de la ideile participanților din concursul Teens for Green Cities, organizat în luna octombrie, în cadrul căruia tineri au postat pe social media ideile lor despre viitorul orașelor în care trăiesc.  Specialiştii Asociației Pur și Simplu Verde le-au explicat primarilor și consilierilor locali și județeni că implementarea sustenabilității reprezintă o provocare și totodată o oportunitate pentru orașe, acestea reprezentând centrele celor mai importante activități economice și sociale, care concentrează mai mult de jumătate din populația lumii. Fiecare dintre ele trebuie să găsească soluții adaptate nevoilor proprii. 

La Târgu Jiu, spre exemplu, primarul Marcel Romanescu a vorbit despre un program pilot în unităţile şcolare, prin care se colectează selectiv plastic şi hârtie. Acolo s-au amenajat deja containerele pentru deşeuri, iar şcolile care au un grad mai mare de colectare primesc alocări financiare suplimentare. 

La Tulcea, autorităţile îşi doresc mai mult spaţiu verde, un accent pe eficienţa energetică a clădirilor şi pe consumul de apă, dar şi măsuri spre o economie circulară. Câștigătorul concursului Teens for Green Cities din Tulcea a propus măsuri complementare în postarea sa, printre care, reducerea poluarii din fabrici prin instalarea de tehnici noi de captare a emisiilor de la sursă, reducerea poluării fonice prin interzicerea anumitor autoturisme în centrul orașului și încurajarea mersului pe jos și al ciclismului. În Bacău, autorităţile şi-au propus să definească trei priorităţi locale în domeniul sustenabilităţii, iar la nivelul primăriei proiectul de mobilitate urbană este gata de pus în aplicare. Experţii Pur şi Simplu Verde au explicat faptul că educaţia de mediu ar trebui să fie permanentă şi au exemplificat cu un proiect din Olanda, unde a fost instituită Ziua Puloverelor Groase, iar temperaturile interioare din şcoli au fost reduse. La final, s-a cuantificat cât s-a economisit prin această iniţiativă. 

Fiecare oraș trebuie să își adapteze politicile și acțiunile la condițiile specifice, respectiv așezarea geografică care dă accesul la resursele naturale, vechimea, mărimea orașului și numărul populației, funcția, particularitățile economice și mai ales cele sociale. La nivel mondial, oraşele au căutat soluţii care de care mai inovative pentru a reduce impactul asupra mediului, iar unul dintre modelele globale este Curitiba,  unul dintre cele mai prietenoase cu mediul orașe din lume și cu siguranță cel mai prietenos cu mediul oraș din America Latină. Acestă metropolă braziliană se poate mândri cu deșeurile

reciclate în proporție de 70% și una dintre primele inițiative de reciclare din anii 1980. De asemenea, Curitiba a obținut premiul pentru cel mai ecologic oraș prin dezvoltarea unuia dintre cele mai mari sisteme de transport public. Mai mult, guvernul orașului lucrează din greu pentru a face o lume mai verde, plantând peste 1 milion de copaci în jurul autostrăzilor și creând și mai multe spații verzi.

Orașele verzi inteligente sunt, potrivit cercetării Soluții verzi pentru orașele din România, acele sisteme urbane  în care toate formele de natură (organisme vii, biocenoze și habitatele ei) se constituie în componente semnificative ale infrastructurii verzi. În orașele inteligente verzi, toate tipurile de natură sunt conservate, menținute și extinse pentru beneficiul locuitorilor săi. Numeroase strategii, planuri și acțiuni de la nivel local demonstrează o evidentă capacitate de îmbunătățire a problemelor de mediu.

Întâlnirile cu autoritățile locale, ghidul de bune practici și concursul au fost efectuate în cadrul proiectului Teens for Green Cities, proiect implementat de Asociația Simply Green Associationși finanțat prin Start ONG. Programul Start ONG, lansat de Kaufland România and implemented by the Asociația Act for Tomorrow este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONGurilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. 

Leave a Reply