Consum și producție responsabile
Acest obiectiv de dezvoltare durabilă solicită firmelor, decidenților politici, cercetătorilor și consumatorilor să se adapteze la practicile durabile. Adoptarea economiei circulare ne ajuta să atingem acest obiectiv. Prin economie circulară întelegem un model economic care se bazează pe partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materiilor prime și produselor finale.
Comisia Europeană a adoptat un plan de acțiune pentru economia circulară, pentru a se atinge neutralitatea climatică până în 2050, pentru a proteja mediul înconjurator și pentru a crește competitivitatea economică a Uniunii. El prevede acțiuni prin care se modifică modul în care sunt fabricate produsele astazi, când numeroase produse se strică repede, nu pot fi refolosite sau reparate sau sunt produse destinate unei utilizari unice. În cadrul acestui plan, nu numai producatorii au un rol important, dar și consumatorii, având posibilitatea de a alege produse durabile.
În România, reciclam foarte puțin față de restul țărilor europene. Conform Eurostat, reutilizăm cel mai mic procent de materiale în economie dintre toate țările UE. Însa, sectorul bunurilor și serviciilor de mediu este dezvoltat în România. Conform Eurostat, valoarea adaugată în economie al acestui sector este chiar mai mare decât media europeană.
Articolele membriilor:
România pe penultimul loc în UE la reciclare