Stare de sănătate bună și bunăstare
Obiectivul 3 de dezvoltare durabilă își propune asigurarea unei vieți sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor, indiferent de venit, vârstă, rasă sau gen. Acest obiectiv urmărește creșterea speranței de viață a populației prin măsuri concrete:
-o finanțare mai eficientă a sistemelor de sănătate și un acces sporit la medici
-eliminarea factorilor asociați cu mortalitatea infantilă și maternă
-reducerea epidemiilor de boli transmisibile prin creșterea igienei publice și o îmbunătățire a sistemelor de salubritate
-reducerea factorilor de risc printr-o îmbunătățire a sănătății mediului înconjurător.
Conform datelor Eurostat din 2019, românii au o percepție mai optimistă despre starea lor de sănătate decât media europeană. Mai exact, 71,2% dintre românii de peste 16 ani spun ca au o sănătate bună sau foarte bună, un procent mai mare decât media europeană, care este de 69,3%. Indicatorul este unul subiectiv și nu unul obiectiv.
Însă, o analiză a indicatorilor obiectivi ne arată că România mai are încă mult de recuperat. În România, speranța de viață la naștere este de doar 75,3 ani, conform ultimelor date Eurostat din 2018. Suntem pe antepenultimul loc din UE, după Bulgaria și Letonia, mult sub media europeană, care este de 81 de ani.
Sunt necesare reforme profunde în sănătate pentru a crește speranța de viață și starea de sănătate a românilor.
Articolele membrilor: