Criptomonede pentru un oraș mai verde

Criptomonede pentru un oraș mai verde

The Association Pur și Simplu Verde a organizat în luna octombrie un concurs în care adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani din orașele României au fost invitați să își prezinte propria viziune în legătură cu modul în care orașele în care locuiesc pot să devină modele de sustenabilitate. La concurs s-au înscris peste 150 de tineri, ale căror lucrări au fost postate pe Social Media, în special Instagram, Facebook și TikTok, dar și pe YouTube sau alte rețele sociale.

Câștigătoarea concursului, Andreea Dijmărescu din Pitești, a propus o viziune extrem de interesantă și inedită. Și anume o criptomonedă care să fie minată de cetățeni prin folosirea transportului public. Propunerea ei este similară cu un credit de carbon, iar metoda de stimulare a oamenilor e una foarte ușor de înțeles.

Viziunea Andreei Dijmărescu este însă mult mai amplă. Și-ar dori ca orașul ei să aibă mai multe spații verzi îngrijite, străzi libere cu piste de biciclete și zone de agrement și, de asemenea, ca școlile din oraș să fie multe mai implicate în activități de ecologizare. „De la începutul liceului am decis să merg pe jos la şcoală sau cu autobuzul. Am reuşit să îi conving şi pe prietenii mei să mi se alăture. Avem acum încă 3 părinţi care nu îşi mai scot maşinile din parcare dimineaţa. Secretul pentru un viitor verde e să faci TU primul pas şi să îi convingi şi pe ceilalţi să te urmeze”, spune Andreea.

În altă zonă a ţării, la Tulcea, Barbu Octavian, cel care a obţinut locul al treilea la concurs,   spune că oraşul său are nevoie de o creştere a calităţii vieţii oamenilor şi că asta se poate obţine cu ajutorul unor parcuri, prin modificarea și modernizarea infrastructurii astfel încât sa fie posibila amenajarea pistelor de biciclete și, cea mai importantă, prin reducerea poluării. „Aş interzice circulația autovehiculelor ce funcționează pe baza de combustibil în centrul orașului şi aş încuraja  cumpărarea  autovehiculelor electrice.  Ce pot face eu, în calitate de individ, în privința unui viitor mai verde, este măcar să respect reguli de bun simț cum ar fi aruncarea ambalajelor la coșul de gunoi, sortarea gunoiului, sau reciclarea uleiului folosit. Pot, de asemenea, să încurajez sportul și mersul pe jos, alegând sa mă deplasez astfel, în locul mașinii sau transportului în comun și pot participa la ecologizari, cum facem, de exemplu, în Centrul Local Lotus Tulcea (cercetașii orașului)” , declară Barbu Octavian. 

Implicarea tinerilor în proiectele de sustenabilitate este considerată fundamentală la nivel european. În ultimii ani, vocea lor a devenit din ce în ce mai puternică, iar cea a Gretei Thunberg se transformă într-un model. De altfel, exemplul ei a crescut mult interesul în zona sustenabilităţii, iar tinerii au început să se organizeze şi să se implice din ce în ce mai intens. Greta  Thunberg este o activistă de mediu suedeză care încearcă să oprească încălzirea globală și schimbările climatice. Mişcarea Vinerea Verde, care a început să se întâmple şi în România, este lansată tot de Greta Thunberg în urmă cu 3 ani. 

Concursul a fost organizat în cadrul proiectului Teens for Green Cities, proiect implementat de Asociația Pur și Simplu Verde și finanțat prin Start ONG. Programul Start ONG, lansat de Kaufland România and implemented by the Asociația Act for Tomorrow este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONGurilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro.

Leave a Reply