5 orașe europene verzi și inteligente

5 orașe europene verzi și inteligente

Spațiul european este cel de referință pentru România în materie de promovare a unei vieți sustenabile, sănătoase, verzi și inteligente. Asociația Pur și Simplu Verde a elaborat recent un Ghid de bune practici în domeniu pentru a ajuta autoritățile locale din România să se inspire din inițiativele luate la nivel internațional pentru reducerea impactului negativ asupra mediului. 

Cinci orașe europene ies în evidență în ghidul de bune practici: Paris, Hamburg, Copenhaga, Barcelona și Nisa. 

Paris

În acest moment, Parisul are în derulare un program extrem de ambițios de înverzire a orașului. Autoritățile franceze intenționează să desființeze zeci de mii de locuri de parcare, să reducă emisiile de carbon și implicit să redea orașul locuitorilor săi. 

Hamburg 

Hamburg este un oraș asemănător ca mărime cu Bucureștiul, care implementează deja un plan denumit Green Network. Prin acest plan, autoritățile germane urmăresc stimularea folosirii, de către locuitori, a unei rețele de mijloace de transport inteligente în comun în locul mașinilor proprii. Iluminatul stradal al orașului Hamburg este unul care consumă inteligent, controlul  traficului este eficientizat în funcție de obiceiurile de viață ale locuitorilor, iar administratorul acestuia este pregătit să intervină rapid pentru fluidizarea lui în cazul apariției unor congestionări. La fel de inteligent sunt administrate și parcările, mai ales cele pentru camioane și tiruri care intră în oraș. 

Copenhaga

Este unul dintre orașele europene care depune mari eforturi pentru a le oferi rezidenților săi un trăi sănătos și  lipsit de poluare. În oraș, se promovează consumul redus de energie și cel din surse neregenerabile. Nu este greu de realizat acest lucru pentru că în Copenhaga sunt deja instalați peste 60.000m2 de panouri solare, iar clădirile sunt refuncționalizate și reorganizate astfel încât să fie redus cât mai mult consumul de energie. Nu în ultimul rând, a fost lansată pe străzile orașului  o bicicletă inteligentă echipată cu senzori care îi anunță atât pe bicicliști cât și pe autorități despre situația din trafic și despre calitatea aerului. 

Barcelona 

Este un oraș în care locuitorii au o speranță de viață de 83 de ani. Nu este de mirare considerând mediul de viață sănătos promovat în acest oraș. Barcelona are un sistem modern de transport în comun, bazat pe autobuze hibride, iar guvernul investește masiv în soluții IT menite a transforma spațiile verzi frecventate de către locuitori și a le face mai atractive pentru toate vârstele. Disponibilitatea locurilor de parcare poate fi verificată de șoferi prin intermediul aplicațiilor mobile, iar @22 este un cartier dedicat în inovațiilor, unde se pregătesc idei noi, care să facă viața acestui oraș mai plăcută și mai sănătoasă. 

Nisa 

Este orașul european care și-a propus, în ciuda numărului mare de turiști, să ofere un mediu de viață cât mai atractiv pentru rezidenții orașului. O face prin investiții în tehnologie modernă în materie de gestionare a deșeurilor si prin dotarea bulevardelor cu transmițătoare care oferă date despre numărul locurilor de parcare.

Ghidul de bune practici a fost elaborat în cadrul proiectului Teens for Green Cities, proiect implementat de Asociația Pur și Simplu Verde, finanțat prin Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONGurilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă̆.Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro.

Leave a Reply