Populațiile de bondari sunt în scădere abruptă (până la 75% în unele locuri), din cauza pesticidelor, pierderii habitatului, poluării luminoase și paraziților. Acum, s-a descoperit că și încălzirea globală afectează acest polenizator esențial. Numai în SUA, aproximativ jumătate din cele 45 de specii de bondari sunt afectate. Dispariția bondarilor poate duce la perturbarea unor întregi ecosisteme și la reducerea polenizării culturilor.
Eric Riddell, un biolog care studiază schimbările globale la Universitatea de Stat din Iowa, a făcut experimente pe exemplare din două specii locale de bondari (bondarul cu negru și auriu –Bombus auricomus și bondarul estic comun-Bombus impatiens) pentru a înțelege cum sunt afectate ele de schimbările climatice. Le-a ținut în condiții de laborator și a crescut temperatura de la 18°C la 30°C. Când temperatura a crescut, exemplarele din specia cu negru și auriu au început să respire de 10 ori mai repede decât cele din specia de bondari estici comuni, trecând de la o respirație pe oră la o respirație pe minut. După trei zile au murit 25% dintre bondarii estici comuni și de două ori mai mulți dintre bondarii cu negru și auriu.
Riddell și echipa sa au colectat și studiat încă șapte specii de bondari în SUA în vara anului 2022, constatând că toate speciile în declin numeric se hiperventilează atunci când cresc temperaturile.
Sursa: Science