Persoane juridice

Crezi într-o Românie pur și simplu verde? Implică-te alături de noi. Poți începe prin a fi voluntar și, dacă îți place ceea ce facem, devino membru! Nu ai timp suficient, dar dorești să te implici? Realocă o parte din impozitul tău printr-un act de sponsorizare, astfel:

Dacă ești plătitor de impozit pe profit 

Conform legii, persoanele juridice pot sponsoriza organizații non-guvernamentale înscrise în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale, dacă încheie un contract de sponsorizare.  Asociația noastră este înscrisă în Registru, care poate fi consultat aici (căutare după CIF 43498554).

Contractul de sponsorizare nu trebuie încheiat în formă autentică (la notariat), dar trebuie semnat de părți în original (semnatură olografa/pe hârtie, sau semnatură electronică). 

La data semnării contractului, sponsorul înregistrează o cheltuială cu sponsorizarea, pe care o suportă astfel: 

  • Din impozitul pe profit de plată la trimestrul respectiv, dacă suma din contractul de sponsorizare aferent trimestrului nu depășește minimul dintre 20% din impozitul pe profit calculat si 0,75% din cifra de afaceri la trimestrul respectiv.  Practic, dacă te încadrezi in aceste limite, virezi la bugetul de stat ca impozit pe profit doar diferența dintre suma sponsorizată și impozitul pe profit calculat. 
  • Din fondurile proprii ale companiei, dacă compania nu înregistrează impozit pe profit în trimestrul /anul acordarii sponsorizării, sau suma sponsorizată depășește limitele sus-mentionate, urmând ca la fiecare trimestru al urmatorilor 7 ani consecutivi să se scadă din impozitul pe profit suma reprezentand minimul dintre 20% din impozitul calculat și 0,75% din cifra de afaceri la trimestrul respectiv. 

Sumele aferente sponsorizărilor efectuate trebuie declarate la ANAF o dată pe an, până la termenul de depunere a declarației anuale de impozit pe profit.  Poti gasi modelul de declaratie aici.

Dacă ești platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor 

Conform legii, și persoanele juridice plătitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor pot sponsoriza organizatii non-guvernamentale înscrise in Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale, dacă încheie un contract de sponsorizare.  

Nici în acest caz, contractul de sponsorizare nu trebuie încheiat în formă autentică, dar trebuie semnat de părți în original.

La data semnarii contractului, sponsorul inregistrează o cheltuială cu sponsorizarea, pe care o suportă astfel: 

  • Din impozitul pe venit (1% sau 3%) de plată la trimestrul respectiv, dacă suma din contractul de sponsorizare aferent trimestrului nu depășește 20% din impozitul pe venit calculat pentru trimestrul în care s-a inregistrat (contabil) sponsorizarea. Practic, dacă te încadrezi în această limită, virezi la bugetul de stat ca impozit pe venit doar diferența dintre suma sponsorizată și impozitul pe venit calculat.  Pentru simplificare, poți estima această sumă ca fiind 0,2% din cifra de afaceri dacă cota ta de impozit pe venit este de 1% (compania are cel putin 1 angajat) si 0,6% din cifra de afaceri dacă cota ta de impozit este de 3% (compania nu are niciun angajat). 
  • Din fondurile proprii ale companiei, urmând ca la fiecare trimestru din urmatoarele 28 trimestre consecutive (7 ani) să se scada din impozitul pe venit suma reprezentând 20% din impozitul calculat la trimestrul respectiv. 

Sumele aferente sponsorizarilor efectuate trebuie declarate la ANAF o dată pe an, până pe 25 ianuarie a anului urmator.  Poți gasi modelul de declarație aici.

Dacă ai orice întrebari cu privire la contribuția ta, scrie-ne la financiar@pursisimpluverde.ro.