Realitate vs. Adevăr: Soluții pentru Combaterea Dezinformării Climatice

Realitate vs. Adevăr: Soluții pentru Combaterea Dezinformării Climatice – Un Eveniment Satelit al Pactului Climatic European

Introducere: Alătură-te unui grup select de experți pentru un seminar informativ în care vom aborda în mod direct dezinformarea climatică și vom explora strategii eficiente și instrumente online pentru a o combate. Haideți să dezvăluim adevărul despre schimbările climatice în cadrul unui eveniment satelit al Pactului Climatic European!

Descrierea Evenimentului:
Dezinformarea privind schimbările climatice este o problemă serioasă în societatea noastră. Participă la un seminar informativ organizat de Pur si Simplu Verde, în colaborare cu Centrul de Leadership și Inovație (CLI) și Centrul pentru promovarea Participării și Democrației (CPD) din cadrul SNSPA. În calitate de Ambasador al Pactului Climatic European în România, Dr. Ioana Petrescu își va împărtăși expertiza și viziunea cu privire la provocările legate de climă, în timp ce Dr. Dan Sultănescu, expert în științe politice și comunicare, va arunca o lumină asupra tacticilor folosite în răspândirea informațiilor false. Remus Ștefureac va prezenta date colectate de INSCOP legate de dezinformare în România.

Biografii:

Ioana Petrescu este președintele Asociației Pur si Simplu Verde, o organizație non-guvernamentală din domeniul mediului din România. Din 2022, a devenit Ambasador al Pactului Climatic European și în această poziție promovează adoptarea energiei verzi în întreaga economie și extinderea transportului public alimentat cu energie regenerabilă în colaborare cu administrațiile locale. Este directorul Centrului de Leadership și Inovare de la SNSPA și a fost cercetători în politici publice la Harvard timp de patru ani. Dr. Petrescu a fost și ministru al Finanțelor. În trecut, a servit și ca expert pentru Comitetul Economic și Social European de la Bruxelles. A fost profesor asistent la University of Maryland și deține un doctorat în economie de la Harvard.

Dan Sultănescu este politolog și expert în comunicare publică, cu experiență din 2000 în campanii politice, alegeri și proiecte de comunicare publică. Deține un doctorat la SNSPA, în domeniul comunicării, cu o teză referitoare la efectele noilor media asupra participării civice și mobilizării electorale. Este unul dintre fondatorii CPD@SNSPA. A obținut o licență în științe politice la SNSPA în 2001. A urmat, de asemenea, cursuri de drept și a participat la cursuri pentru un master în alegeri și campanii politice la SNSPA. În ultimii 10 ani, s-a implicat în gestionarea proiectelor finanțate de UE axate pe creșterea participării civice și incluziunii sociale. În ultimii ani, s-a specializat în analizarea impactului noilor media asupra comunicării publice, studiind relațiile dintre științele sociale și științele datelor, și utilizarea Big Data în comunicare și analiza politică.

Remus Ștefureac este proprietarul INSCOP Research (înființată în 2013), una dintre cele mai active și respectate companii de sondare din România, și al STRATEGIC Thinking Group-business (înființată în 2005), o firmă de consultanță specializată în analiza riscurilor politice. De asemenea, este profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Anterior, domnul Stefureac a lucrat în sectorul public ca consilier politic la Ambasada României în Statele Unite și consilier al directorului Serviciului Român de Informații. Domnul Stefureac deține o licență în științe politice și un master în guvernanță și dezvoltare instituțională. Teza sa de doctorat acoperă tema extinsă a măsurilor active, dezinformării și propagandei.

Agenda evenimentului:

16:00 – 16:10 Deschidere 

Prezentarea evenimentului și a vorbitorilor (Ioana Petrescu)

16:10 – 16:20 Ce e dezinformarea?

Definirea conceptului de dezinformare, motivele din spatele pierderii încrederii în sursele de informații și identificarea experților în domeniu (Dan Sultănescu)

16:20 – 16:35 Exemple de Dezinformare Climatică

Prezentare a tipurilor de dezinformare climatică (Ioana Petrescu)

16:35 – 17:00 Date pentru Demontarea Dezinformării

Analiza datelor din România și din alte țări (Dan Sultănescu și Remus Ștefureac) 

17:00 – 17:20 Impactul Dezinformării și Soluții

Discuții despre impactul dezinformării asupra economiei (Ioana Petrescu)

Prezentarea soluțiilor (Ioana Petrescu, Dan Sultănescu și Remus Ștefureac)

17:20 – 17:50 Întrebări și Răspunsuri

Oportunitatea participanților de a pune întrebări și de a primi răspunsuri de la experți

17:50 – 18:00 Închidere

Rezumatul evenimentului și alte informații relevante (Dan Sultănescu și Ioana Petrescu).

Prezentări PDF:

Ioana Petrescu

Dan Sultănescu

Remus Ștefureac

Înregistrare video

Haideți să ne unim forțele pentru a dezvolta o înțelegere mai profundă a schimbărilor climatice, pentru a separa faptele de ficțiune și pentru a lucra la un viitor mai verde și mai durabil!

Data: 28/11/2023

Ora: 16:00-18:00 EEST

Locație: Sala Multifuncțională, SNSPA, B-dul Expoziției nr 30A, Sectorul 1, București.

Eveniment Hybrid? Da. Va fi transmis live pe facebook.

Limba: Română.

Înscriere: Vă puteți înscrie gratis online până în data de 27 noiembrie.