Împreună pentru o universitate adaptată la inteligența artificială

Împreună pentru o universitate adaptată la inteligența artificială

Inițiativa „Împreună pentru o universitate adaptată la inteligența artificială” lansată de ONG-ul Pur și Simplu Verde se concentrează pe găsirea de soluții pentru universitățile din România în privința adaptării la acest tip de tehnologii. Scopul acestei inițiative este de a ajuta universitățile să se pregătească pentru impactul inteligenței artificiale asupra educației, cercetării și relațiilor cu comunitatea.

În ceea ce privește predarea, inițiativa va încuraja universitățile să se adapteze la folosirea inteligenței artificiale în procesul de învățare. Aceasta poate include schimbarea modului în care se evaluează și se acordă note pentru lucrările scrise, precum și introducerea de exerciții orale și de lucru în grup în locul evaluărilor scrise.

În ceea ce privește cercetarea, inițiativa va încuraja universitățile să investească în cercetarea inteligenței artificiale și să se asigure că cercetătorii sunt pregătiți să lucreze cu aceste tehnologii. De asemenea, se va încuraja colaborarea între universități și companii din domeniul inteligenței artificiale pentru a crește impactul cercetării.

În ceea ce privește relațiile cu comunitatea, inițiativa va încuraja universitățile să lucreze cu organizațiile non-guvernamentale și cu sectorul privat pentru a dezvolta programe de educație continuă și pentru a oferi oportunități de învățare despre inteligența artificială pentru comunitate.

Printre produsele acestei inițiative se numără:

  • Un raport cu privire la riscurile și beneficiile inteligenței artificiale pentru universitățile din România
  • Un manual de bune practici pentru utilizarea inteligenței artificiale în educație și cercetare
  • Ghiduri pentru cercetarea în domeniul inteligenței artificiale pentru universitățile din România
  • O serie de sesiuni de instruire pentru profesori și cercetători cu privire la utilizarea inteligenței artificiale în activitățile lor.

Aceste produse livrabile vor fi elaborate în colaborare cu universitățile din România pentru a se asigura că se potrivesc nevoilor și cerințelor acestora și vor fi disponibile pentru toate universitățile din țară.

În ansamblu, inițiativa „Împreună pentru o universitate adaptată la inteligența artificială” promovează o abordare proactivă pentru a face față provocărilor și oportunităților create de inteligența artificială în educație, cercetare și relația cu comunitatea. 

Universități partenere:

Școală Națională de Științe Politice și Administrative

Universitatea Româno-Americană

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași

Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I din Timișoara 

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie, „George Emil Palade” din Târgu Mureș

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava 

Universitatea din Petroșani 

Partneri instituționali:

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS)

Echipa de implementare:

Augustin Jianu

Radu Puchiu

Dr. Ioana Petrescu

Maria Coman

Dr. Ion Moldoveanu

Dr. Florina Pînzaru

Dr. Anca Bălășoiu

Dr. Radu Ciorap

Dr. Corina Postelnicu