Laboratorul Național Oak Ridge și National Oceanic and Atmospheric Administration se asociază pentru a lansa un nou supercomputer dedicat cercetării climatice, care va fi al cincilea supercomputer operat de National Climate-Computing Research Center de la ORNL.
National Climate-Computing Research Center (NCRC) a fost înființat în 2009 printr-un parteneriat între National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) și Departamentul de Energie al SUA. Misiunea sa este de a achiziționa, instala, testa și opera supercalculatoare dedicate modelării și simulării climatice, cu scopul de a îmbunătăți capacitățile de modelare climatică a NOAA în vederea cercetărilor atât de importante privind climatul.
Începând din 2021, NCRC a instalat o serie de calculatoare din ce în ce mai puternice, fiecare dintre ele numit Gaea. Cel mai recent sistem, cunoscut și sub numele de C5, este un aparat HPE Cray care se mândrește cu peste 10 petaflopi de performanță maximă teoretică (sau 10 milioane de miliarde de calcule pe secundă) aproape dublu față de puterea celor două sisteme anterioare combinate.
C5 este unul dintre cele trei computere NOAA operate în prezent de NCRC la ORNL. În mod normal, NCRC operează simultan doar două supercalculatoare pentru utilizatorii NOAA, care sunt înlocuite printr-un program rotativ pentru a asigura accesul neîntrerupt la aparate tot mai puternice, reducând în același timp costurile operaționale și de întreținere.
Livrarea și instalarea supercomputerului C5, care a fost inițial planificată pentru toamna anului 2021, a fost amânată cu câteva luni din cauza problemelor lanțului de aprovizionare. După ce hardware-ul a sosit și a fost asamblat în vara lui 2022, echipa a început procesul de testare și acceptare, care este o fază standard, dar crucială, care implică forțarea sistemului pentru a-i testa fiabilitatea, stabilitatea și performanța în diferite sarcini de lucru. Odată ce supercomputerul Gaea este pe deplin operațional și disponibil pentru utilizatorii NOAA, echipa ORNL își va muta atenția către întreținerea sistemului.
Sursa: CleanTechnica