Inteligența artificială poate fi în fruntea unei schimbări transformatoare în sistemul nostru alimentar, remodelând paradigmele de productivitate și sustenabilitate. Profesorul Riccardo Valentini susține rolul IA în revoluționarea sistemelor alimentare pentru o mai mare durabilitate și eficiență. Munca lui Valentini cuprinde seturi extinse de date, deschizând calea către democratizarea tehnologiei. Performanța inteligenței artificiale în analiza datelor ne dă puterea să înțelegem și să abordăm impactul substanțial asupra mediului pe care îl are industria alimentară, ea fiind responsabilă pentru 37% din emisiile globale, adică același nivel de emisii ca și sectorul de generare a energiei.
Abordarea bazată pe inteligență artificială se extinde dincolo de elaborarea politicilor, transpunându-se în instrumente practice accesibile persoanelor. Start-up-urile folosesc deja inteligența artificială pentru a crea recomandări dietetice personalizate bazate pe avataruri metabolice, în timp ce dispozitivele portabile cu senzori alimentați de inteligența artificială ajută consumatorii să evalueze calitatea alimentelor.
În ciuda promisiunilor IA pentru un viitor alimentar durabil, persistă preocupările privind utilizarea etică și calitatea datelor. Profesorul Valentini subliniază imperativul colectării și certificării stricte a datelor pentru a asigura fiabilitatea informațiilor generate de IA. Pe măsură ce IA devine mai accesibilă, implementarea responsabilă și utilizarea transparentă sunt esențiale pentru formarea unui ecosistem alimentar durabil și echitabil.
Sursa: Climate Foresight