Diferența uluitoare în ceea ce privește emisiile de carbon dintre cele mai bogate elite și majoritatea populației lumii a pus în centrul atenției dezbaterea privind responsabilitatea climatică. Cea mai recentă analiză a Oxfam International, „Egalitatea climatică: o planetă pentru cei 99%”, prezintă o realitate dură: un singur procent de populație, în număr de doar 77 de milioane de persoane, generează emisii globale de 16%, la fel de mult ca 5,11 miliarde de oameni cu venituri mici. Această inegalitate nu se referă doar la consum. Se reflectă și în alegerile de investiții și afaceri care, și ele, le măresc amprenta de carbon în mod exponențial.
Persoane precum Bernard Arnault, fondatorul Louis Vouitton și cel mai bogat om din Franța, are o amprentă de carbon de 1.270 de ori mai mare decât un cetățean mediu.
Concluzia acestei analize este urgența pentru elaborarea politicilor climatice progresive. Guvernele trebuie să recalibreze strategiile și să ceară celor care contribuie cel mai mult la poluare să facă câteva sacrificii. Fie că este vorba de impunerea de taxe pentru călătorii frecvente sau de crearea de taxe mai mari pentru investițiile non-verzi, abordarea trebuie să fie îndrăzneață și adaptată pentru a corecta acest dezechilibru flagrant. Summit-ul COP28 de la Dubai prezintă un moment oportun pentru ca liderii mondiali să asculte acest apel, elaborând politici care să atenueze schimbările climatice și să corecteze inegalitățile sistemice care le perpetuează.
Sursa: Phys.org