Războiul Rusiei împotriva Ucrainei lasă o urmă toxică în solul unuia dintre cei mai importanți producători și exportatori de cereale și semințe oleaginoase din lume. Unele dintre cele mai afectate zone sunt cele din sud, cele mai fertile pământuri ale țării. Metalele grele, combustibilii și reziduurile chimice din muniție și rachete se infiltrează treptat în solul Ucrainei, amenință productivitatea agricolă, viața sălbatică și sănătatea comunităților locale, lăsând o moștenire periculoasă pentru generațiile viitoare. Poluarea fizică a solului apare și atunci când mașinile grele compactează solul, exploziile creează cratere sau incendiile devastează ecosistemele.
De la începutul războiului din Ucraina, peste 600 de uzine chimice și instalații de depozitare a deșeurilor au fost distruse sau avariate, provocând o poluare majoră. Războiul a împiedicat gestionarea deșeurilor, ducând la acumularea lor în gropi de gunoi nereglementate, care pot genera infiltrații de levigat în sol și în apele subterane. Deteriorarea infrastructurii subterane poate duce la deversarea necontrolată a apelor uzate și lipsa posibilității de epurare. Astfel, se poate ca industria să arunce ilegal deșeurile chimice.
După cum se știe, zona Cernobîl este încă contaminată de radioactivitate de la accidentul nuclear din 1986. Atunci când solurile radioactive sunt perturbate (de trafic intens, trupe care săpă tranșee sau explozii provocate de artilerie), există potențialul ca acea radioactivitate să se răspândească și mai mult.
Reînființarea culturilor agricole ale Ucrainei și restaurarea solului va implica un efort masiv. Eforturile de curățare pot implica utilizarea microbilor pentru a descompune scurgerile de petrol sau creșterea anumitor plante pentru a extrage substanțele chimice toxice și metalele grele sau pentru a stabiliza solul. Acest proces se numește „fitoremediere”. Plantele hiper-acumulatoare, cum ar fi Alyssum și feriga Pteris, pot absorbi și stoca cantități mari de poluanți anorganici fără niciun efect negativ asupra creșterii sau funcției proprii. Miscanthus, sau iarba elefantului, ar putea fi folosită pentru a extrage metale grele, hidrocarburi și alți poluanți și, de asemenea, pentru a îmbunătăți activitatea microbiană a solului și pentru a accelera descompunerea poluanților organici. Floarea soarelui și cânepa industrială sunt, de asemenea, opțiuni bune. Fitoremedierea este eficientă, dar este nevoie de timp (mai mult de 20 de ani) și de recolte multiple pentru a-și atinge scopul.
Când conflictul se va termina, ucrainenii vor să investigheze și să pedepsească crimele împotriva mediului și să reconstruiască mai ecologic, atât pentru binele mediului, cât și al sănătății umane.
Sursa: BBC Future