Schimbările climatice pot influența baseballul, deoarece aerul mai cald este mai puțin dens și opune o rezistență mai redusă mingii lovite, ceea ce duce la o creștere a numărului de puncte marcate. Un studiu recent a arătat că aproximativ 0,8% din home run-urile reușite în Major League Baseball (MLB) din 2010 încoace, pot fi atribuite efectelor încălzirii globale, aceasta făcând mingea să zboare mai mult decât în condiții obișnuite. Cu toate acestea, impactul schimbărilor climatice asupra home run-urilor poate fi considerat un rezultat academic interesant mai degrabă decât o preocupare majoră pentru Major League Baseball (MLB). Studiul asupra home run-urilor din baseball arată, totuși, cât de mult influențează schimbările climatice aspecte aparent nebănuite ale vieții noastre.
Studiul a luat în calcul temperaturile din ziua jocului și home run-urile în 100.000 de meciuri din MLB între 1962 și 2019, jucate la diferite altitudini în Statele Unite. Cercetătorii au descoperit că o creștere cu 1°C a temperaturii aerului în ziua jocului a dus la o creștere medie de aproape 2% a numărului de puncte pe meci. Se estimează peste 500 de home run-uri lovite din 2010 încoace pot fi atribuite schimbărilor climatice cauzate de om și că fiecare grad suplimentar de încălzire globală va avea ca rezultat încă 95 de home run-uri pe sezon.
Cu toate acestea, conform constatărilor unui comitet numit de oficialii MLB în 2018, creșterea numărului de home run în baseball se datorează în primul rând unor factori care nu au legătură cu schimbările climatice. Comitetul a atribuit creșterea numărului de home run jucătorilor care încearcă să lovească mingea mai tare și mai sus, precum și micilor variații în cusăturile mingii.
Deși impactul schimbărilor climatice asupra baseballului este în prezent mic, el este totuși detectabil și e probabil să crească odată cu intensificarea încălzirii. Autorii sugerează că MLB ar trebui să ia în considerare programarea mai multor jocuri noaptea sau jucarea lor pe stadioane acoperite pentru a atenua efectele schimbărilor climatice, mai ales dacă încălzirea globală continuă în ritmul actual.
Sursa: www.science.org