Cea mai recentă măsurare a poluării aerului efectuată de Agenția Europeană de Mediu afirmă că cel puțin 1.200 de copii din Europa mor în fiecare an din cauza expunerii la aerul murdar, iar multe alte mii ajung să sufere de probleme de sănătate fizică și mentală care îi pot afecta pentru tot restul vieții. Studiile arată că poluarea poate determina greutatea mică la naștere și nașterile premature, iar expunerea la poluanți în timpul copilăriei poate duce la inhibarea capacității pulmonare, astm, boli respiratorii, infecții ale urechii, alergii și poate afecta dezvoltarea creierului. Copiii sunt mai expuși la aerul murdar decât adulții datorită ritmului respirator mai rapid, pentru că sunt mai aproape de sol și pentru că petrec mai mult timp în aer liber.
Reducerea surselor de poluare a aerului, cum ar fi traficul rutier, arderea cărbunelui și a combustibililor solizi și emisiile industriale, este esențială pentru combaterea poluării aerului. Ar trebui întreprinse acțiuni specifice pentru a reduce riscurile pentru copii, cum ar fi stabilirea de zone cu aer curat în jurul școlilor, plantarea de copaci și de paravane de iederă și o mai bună proiectare a școlilor și a instituțiilor de îngrijire a copiilor în vederea îmbunătățirii ventilației, și instalarea de filtre. Folosirea drumurilor secundare pentru mersul pe jos la școală poate ajuta, de asemenea, la reducerea expunerii la poluanți.
Statele est-europene, alături de Italia, au cele mai ridicate niveluri de poluare a aerului din Europa din cauza arderii cărbunelui pentru încălzirea locuinței și, respectiv, a poluării industriale. Potrivit AEM, 97% din populația europeană, indiferent de vârstă, este expusă la niveluri de poluare a aerului care sunt mai mari decât cele considerate sigure de Organizația Mondială a Sănătății.
Sursa: The Guardian