Masă rotundă despre economia circulară la Conferința Strategica
Această masă rotundă organizata cu sprijinul Centrului de Leadership și Inovare din SNSPA va explora intersecția principiilor economiei circulare și antreprenoriatului social, concentrându-se pe modul în care aceste modele integrate pot stimula creșterea economică durabilă și inclusivă. Participanții vor analiza exemple practice și cadre teoretice ale modelelor de afaceri circulare, vor examina rolul inițiativelor economice sociale și vor discuta despre oportunitățile de colaborare între afaceri și antreprenorii sociali. Această discuție este deosebit de relevantă pentru factorii de decizie politici, academici și practicieni interesați de strategii inovative care abordează sustenabilitatea mediului și echitatea socială.
Unde: SNSPA, B-dul Expoziției nr 30A, etaj 4, Sala 410.
Agenda:
9:00 – 9:10
Cuvânt de bun venit
Vorbește: Anca Elena Bălășoiu
Introducere în tematica evenimentului și sublinierea importanței economiei circulare și sociale în contextul creșterii durabile și inclusive.
9:10 – 9:30
Prezentări ale vorbitorilor (5 minute fiecare)
- Laura Petrescu
Temă: „Cadrele Legale pentru Implementarea Economiei Circulare în România” - Raul Pop
Temă: „Legătura dintre Teorie și Practică: Aplicații în viața reală ale principiilor economiei circulare” - Lorita Constantinescu
Temă: „Soluții integrate: Modele de afaceri în economia socială și circulară care funcționează” - Ioana Petrescu
Temă: „Economia Circulară în Spațiu: Extinderea practicilor durabile dincolo de Pământ”
9:30 – 10:00
Discuție între vorbitori
O jumătate de oră de dialog interactiv între toți vorbitorii, în care se va explora mai în detaliu subiectele prezentate, se va discuta despre sinergiile între economiile circulară și socială și se vor identifica oportunitățile de colaborare.
10:00 – 10:30
Întrebări și răspunsuri din partea publicului
Publicul va avea ocazia să pună întrebări vorbitorilor, să clarifice aspecte discutate și să contribuie la discuția despre modelele de economie circulară și socială.
Biografiile vorbitorilor:
1. Laura Petrescu
Laura Petrescu este avocată principală cu o vastă experiență în dreptul mediului și politici publice. Deține un masterat în Drept Internațional și Internațional al Mediului și o diplomă în Drept Englez. În calitate de Ambasador al Pactului Climatic, lucrează pentru promovarea sustenabilității prin expertiză juridică și advocacy.
2. Raul Pop
Desemnat personalitatea anului 2024 in sustenabilitate în România, de către The Diplomat Bucharest, Raul Pop este co-fondator al Coaliției pentru Economia Circulară (CERC), Director Programe în cadrul Asociației ECOTECA, profesor asociat al ASE Bucuresti, de două ori Secretar de Stat al Ministerului Mediului (2016, 2021), consilier al miniștrilor mediului, cu atribuții în gestionarea deșeurilor, calitatea aerului, schimbări climatice, coordonarea autorităților naționale (ANPM, GNM, AFM). Raul ajută companiile și instituțiile publice să dea coerență și impact pozitiv activității proprii.
3. Lorita Constantinescu
Lorita Constantinescu are trei decenii de experiență în management și dezvoltare a societății civile în România și Europa Centrală și de Est. În calitate de Director General Adjunct al Ateliere Fara Frontiere, a fost un susținător cheie al principiilor economiei circulare. Are un masterat în Politici Publice și un certificat MBA, cu o vastă experiență în integrarea persoanelor defavorizate în piața muncii prin întreprinderi inovatoare.
4. Ioana Petrescu
Ioana Petrescu conduce Centrul pentru Leadership și Inovare la SNSPA în București. Este, de asemenea, președintele Pur și Simplu Verde și Ambasador al Pactului Climatic. Experiența ei academică include economia spațială și politica de mediu, susținută de rolurile sale anterioare ca ministru al finanțelor al României și consilier de stat în Guvernul României.
Moderator:
Anca Elena Bălășoiu
Anca Elena Bălășoiu este Partener la BRP Lawyers din București, specializată în litigii și diverse domenii de drept și este cercetătoare la Centrul pentru Leadership și Inovare. Este Ambasador al Pactului Climatic European din decembrie 2023, lucrând pentru promovarea practicilor durabile în Europa. De asemenea, Anca este implicată activ în NGO-ul Pur și Simplu Verde din ianuarie 2022, concentrându-se pe acțiunea climatică și advocacy. A obținut un doctorat în Științe Juridice, un master în Dreptul Afacerilor de la Universitatea Româno-Americană și o licență în Drept de la aceeași instituție.
Vă puteți înscrie online până în data de 24 Octombrie.