Ioana Petrescu este cercetător la Harvard Kennedy School. Mai exact, este Senior Fellow la Mossavar-Rahmani Center for Business and Government. Este și consultant pe probleme de fiscalitate și de reformă a administrației centrale pentru mai multe guverne din Europa și din Orientul Mijlociu. În același timp, Ioana Petrescu conduce Centrul de Inovare și Leadership din cadrul SNSPA. De asemenea, din ianuarie 2016, este membru al board-ului Tech Lounge, un ONG care organizează Innovation Labs, un pre-accelerator național de afaceri în domeniul IT.
Ioana Petrescu este absolventă a Universității Harvard din Statele Unite. Ioana a obținut un master și un doctorat în Economie de la această universitate. După absolvirea doctoratului, Ioana s-a remarcat în mediul academic american din poziția de cercetător în Economie și Politici Publice la unul dintre cele mai prestigioase think-thank-uri americane, American Enterprise Institute. Apoi, pentru mai bine de trei ani, a fost cadru universitar și îndrumător de doctorat la Școala de Politici Publice a Universității din Maryland, College Park. În vara anului 2013, după 14 ani de studii și muncă în S.U.A., a revenit în România pentru a-i fi consilier de stat pe probleme de economie premierului Victor Ponta.
Specializată în finanțe publice, economiile țărilor emergente și în curs de dezvoltare și securitate națională, Ioana a reușit să câștige încrederea mediului de business, a societății civile și colegilor din Guvern, astfel încât după șase luni de lucru la Palatul Victoria, a fost numită ministrul Finanțelor Publice, în martie 2014. A devenit astfel prima femeie aflată în fruntea Ministerului de Finanțe, mandatul său luând sfârșit în decembrie 2014.
Fiind un ministru tehnocrat, într-un guvern social-democrat, Ioana Petrescu a fost susținător al mediului de afaceri și un luptator împotriva evaziunii fiscale. Printre proiectele de succes realizate în timpul mandatului său ca ministru de finanțe, sunt de remarcat: reducerea contribuțiilor sociale cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, rescrierea Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală, scutirea de la impozitare a profitului reinvestit, reducerea cu 0,5 puncte procentuale a taxei pentru construcții speciale (de la 1,5% la 1%), lansarea „Spațiului Privat Virtual”, o platformă de comunicare online între ANAF și contribuabili, modernizarea Trezoreriei cu scopul de a o transforma în acceptator de plată cu cardul, eliminarea a 92 de taxe fiscale și parafiscale, reformă menită să reducă birocrația în cadrul fiscal, a pus bazele proiectului Loteriei Fiscale, a introdus limita tranzacțiilor în numerar pentru reducerea evaziunii fiscale, a modernizat și întărit direcția de prețuri de transfer și a semnat și promovat tratate internaționale pentru reducerea erodării bazei de impozitare prin transferul profiturilor multinaționalelor.
Ducându-și la bun sfârșit mandatul de ministru, Ioana a revenit la Guvern, pe poziția de consilier de stat al premierului, din ianuarie 2015 până în decembrie 2015. De aici, Ioana a coordonat Unitatea de Implementare a Priorităților, un proiect al Cancelariei menit să reformeze procedurile din mai multe domenii-cheie ale administrației centrale. Unul dintre succesele acestei Unități a fost elaborarea și aprobarea în Guvern a patru noi legi privind achizițiile publice și a unei strategii de reformare a achizițiilor publice, strategie lăudată la nivel internațional, inclusiv de Comisia Europeană în MCV-ul din ianuarie 2016. Totodată, in 2015, a fost președintele Consiliului pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat și a coordonat relațiile bilaterale dintre Guvern și ambasade. Tot în 2015, Guvernul și președintele României au nominalizat-o pentru poziția de vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții.
În 2017, a colaborat ca expert cu European Economic and Social Committee din Bruxelles pentru a finaliza directiva referitoare la schimbul de date între administrațiile fiscale și reducerea erodării bazei de impozitare.
Ioana Petrescu a publicat mai multe articole academice în reviste de prestigiu despre antreprenoriat, taxare și sancțiuni economice. De asemenea, a publicat și o carte „Essays in Taxation and International Relations” în anul 2017. În prezent, scrie o a doua carte „Public Policy in Adolescent Democracies”. De asemenea, contribuie frecvent la articole din presă, inclusiv în Politico și the Hill.