Nivelurile tot mai mari de dioxid de carbon din ocean fac apa mai acidă, ceea ce inhibă creșterea recifelor de corali. Drept urmare, coloniile de corali au dificultăți în a-și construi și menține scheletele, un lucru esențial pentru supraviețuirea lor. Marea Barieră de Corali este un exemplu notabil al acestui fenomen, creșterea coralilor de aici încetinind în ultimele decenii.
Este nevoie de trei până la zece ani (în funcție de specie) pentru ca un coral să-și construiască un schelet adult. Pentru a accelera procesul de creștere al noilor corali, Coral Maker, o companie fondată de Taryn Foster, utilizează o tehnică inovatoare. Ea proiectează și construiește recife artificiale care imită scheletele naturale ale coralilor și sunt optimizate pentru a promova creșterea lor. Foster folosește materiale precum calcarul și construiește scheletele cu mașinile de turnare de la firma de zidărie a familiei ei.
Scheletul făcut de Coral Maker are formă de cupolă, care este similară cu forma multor colonii de corali din natură și are șase dopuri în care pot fi plasate fragmente de corali vii.
De peste un an, Coral Maker crește un prim lot de corali în schelete prefabricate, într-o fermă de corali din apropiere de Insula Abrolhos din vestul Australiei. Foster crede că, odată ce fragmentele de coral pe suport artificial vor fi plantate în ocean, ele vor ajunge la dimensiunea adultă în 12-18 luni.
Pe măsură ce Coral Maker caută să-și extindă operațiunile, Foster recunoaște nevoia de a automatiza anumite sarcini manuale pentru a putea produce un număr mare de corali. În acest scop, ea colaborează cu cercetătorii de la Autodesk AI Lab din San Francisco pentru a dezvolta și antrena două tipuri de brațe robotizate cu senzori de imagine. Un braț robotic va fi capabil să taie fragmente de corali în bucăți mai mici și să le lipească în dopuri, în timp ce celălalt va fi capabil să implanteze acele dopuri în scheletele de calcar.
Prin Coral Maker, Taryn Foster speră să aducă o contribuție semnificativă la restaurarea și conservarea recifelor de corali la nivel global.
Sursa: wired.com