Vehiculele electrice contribuie la un aer mai curat și o sănătate mai bună

În timp ce folosirea de  vehicule electrice este recunoscută ca o modalitate de a reduce emisiile și de a atenua schimbările climatice, au existat puține cercetări despre beneficiile exacte pentru sănătate pe care le aduc aceste vehicule. Majoritatea studiilor au fost ipotetice și nu s-au bazat pe date concrete. Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Keck din USC, conduși de profesorul asociat Erika Garcia, au realizat un studiu folosind date reale din statul California, SUA pentru a determina impactul asupra poluării aerului și sănătății publice pe care îl au vehiculele cu emisii net zero (ZEV). Acesta este primul studiu de acest gen și a fost publicat în revista Science of the Total Environment.

Cercetătorii au comparat datele din 2013 până în 2019 privind înmatricularea ZEV, nivelurile de poluare a aerului și vizitele la urgențe legate de astm în întregul stat. Ei au descoperit că, pe măsură ce adoptarea ZEV a crescut într-o anumită arie locuită, nivelurile locale de poluare a aerului și numărul de vizite la urgențe pentru crize de astm au scăzut. Pentru fiecare 20 de vehicule ZEV suplimentare la 1.000 de persoane, a existat o scădere cu 3,2% a ratei vizitelor de urgență legate de astm și o scădere ușoară a nivelului de dioxid de azot (NO2).

Deși adoptarea vehiculelor cu emisii nete zero (ZEV) a crescut în timp, cartierele cu venituri reduse au avut rate de adoptare considerabil mai lente. În cartierele în care 17% din populație avea o diplomă de licență, a existat o creștere medie anuală de 0,70 ZEV la 1.000 de persoane. În comparație, în cartierele  în care 47% din populație avea o diplomă de licență, a existat o creștere medie anuală de 3,6 ZEV-uri la 1.000 de persoane. Cartierele cu venituri mai mici, tind să se confrunte cu mai multă poluare și probleme respiratorii decât zonele mai bogate. Adoptarea vehiculelor cu emisii nete zero (ZEV) în aceste cartiere ar putea oferi beneficii semnificative.

Cu toate acestea, este important să le reamintim oamenilor că trecerea la vehicule cu emisii nete zero (ZEV) este doar un aspect al soluției. Alte modalități importante de îmbunătățire a mediului și a sănătății publice includ trecerea la transportul public, mersul pe jos și mersul pe bicicletă.

Sursa: Clean Technica