NASA și Agenția Spațială Italiană (ASI) colaborează pentru a construi și lansa misiunea Multi-Angle Imager for Aerosols (MAIA), care își propune să studieze impactul asupra sănătății al particulelor mici din aer în orașele foarte populate. MAIA este prima misiune NASA care are ca obiectiv principal să contribuie la îmbunătățirea sănătății și care implică în mod direct în dezvoltarea ei epidemiologi și cercetători din domeniul sănătății publice.
Observatorul MAIA este programat să se lanseze înainte de sfârșitul anului 2024 și va consta dintr-un satelit numit PLATiNO-2 furnizat de ASI și un instrument științific construit de Jet Propulsion Laboratory al NASA. Obiectivul misiunii este de a colecta și analiza date de la observator, de la senzori de la sol și modele atmosferice pentru a studia impactul asupra sănătății al microparticulelor din aer în orașele foarte populate. Rezultatele misiunii MAIA vor fi folosite pentru a studia impactul asupra sănătății al particulelor solide și lichide care contaminează aerul pe care îl respirăm. Misiunea își propune să lege aceste descoperiri cu datele privind nașteri, decese și spitalizări din rândul populației, pentru a răspunde la întrebări stringente despre impactul aerosolilor asupra bolilor respiratorii precum astmul și cancerul pulmonar, și asupra bolilor cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Vor fi studiate și efectele nedorite asupra reproducerii umane și a nașterilor, inclusiv nașterea prematură și greutatea mică la naștere a sugarului.
Instrumentul științific al observatorului MAIA conține o cameră spectropolarimetrică manevrabilă, capabilă să capteze imagini digitale din mai multe unghiuri și din diverse părți ale spectrului electromagnetic. Aceste date vor ajuta echipa de știință MAIA să exploreze dimensiunea, distribuția geografică, compoziția și abundența particulelor din aer.
Pe parcursul misiunii sale de trei ani, MAIA se va concentra pe 11 zone țintă principale, inclusiv orașe mari precum Los Angeles, Atlanta, Boston, Roma, Addis Abeba, Barcelona, Beijing, Johannesburg, New Delhi, Taipei și Tel Aviv. Misiunea va colecta date în timp ce va orbita la 740 de kilometri deasupra suprafeței Pământului și va colecta, de asemenea, și date despre mai mult de 30 de ținte secundare din întreaga lume.
Sursa: NASA