Văile Africii de Est, cauza climei aride

Africa de Est este în general mult mai aridă decât alte regiuni tropicale, ca de exemplu Amazon și Congo. S-a considerat întotdeauna că geografia Africii de Est contribuie la uscăciunea și susceptibilitatea acesteia la secetă. Cu toate acestea, mecanismul exact al acestui proces de aridizare a fost neclar până acum.

Un studiu de la Universitatea  Oxford și de la Met Office din Marea Britanie explică rolul important pe care văile adânci îl joacă în crearea condițiilor aride în Africa de Est. Studiul sugerează că văile râurilor poziționate de la est-vest, cum ar fi Valea Turkana, canalizează vânturile puternice și astfel acționează ca niște conducte pentru râurile atmosferice, care direcționează cantități mari de vapori de apă din Oceanul Indian către pădurea tropicală Congo, mai degrabă decât spre Africa de Est, unde este nevoie.

Autorii studiului sugerează că înțelegerea schimburilor de precipitații între diferite regiuni din Africa poate ajuta la îmbunătățirea capacității noastre de a prezice viitoarele modele de precipitații. Acest lucru este deosebit de important, având în vedere implicațiile politice ale schimbărilor climatice pe continent. Bazinul Congo, unde ajung o mare parte din vaporii de apă redirecționați, este un punct cheie de biodiversitate și un captator de carbon.

Sursa: Oxford University