Este posibil să avem panouri cu hidrogen montate pe acoperiș până în 2030

De peste un deceniu, o echipă de bioingineri de la KU Leuven din Belgia, dezvoltă panouri cu hidrogen și au făcut recent pași către producția industrială de panouri care pot extrage hidrogen din aer. Echipa crede că rata de adoptare a acestor panouri cu hidrogen va fi similară cu cea a panourilor solare.

Panourile cu hidrogen seamănă cu panourile solare, dar funcționează diferit. Ele folosesc energia solară pentru a extrage vaporii de apă din aer noaptea și îi transformă în hidrogen și oxigen în timpul zilei. Hidrogenul produs în acest fel este considerat hidrogen verde. În 2019, echipa de bioingineri a reușit să îmbunătățească eficiența unui singur panou până la punctul în care el poate produce 250 de litri de hidrogen pe zi.

Scopul principal al panourilor cu hidrogen este de a compensa deficitul energetic pe care gospodăriile cu panouri solare îl înregistrează în timpul iernii, când există mai puțină lumină solară disponibilă. Surplusul de energie generat de panourile cu hidrogen în timpul verii poate fi stocat sub formă de hidrogen sub presiune într-un rezervor subteran, iar acest hidrogen poate fi folosit pentru a genera energie electrică și căldură în timpul iernii când există un deficit. Cercetătorii estimează că aproximativ douăzeci de panouri cu hidrogen ar fi suficiente pentru a furniza unei singure familii atât electricitate, cât și căldură pentru un întreg sezon de iarnă.

Bioinginerii își propun să producă panouri cu hidrogen în număr mare și să le distribuie la nivel global. Ei speră că până în 2030 va fi posibilă instalarea acestor panouri pe acoperișurile caselor.

Sursa: universal-sci.com

Lasă un răspuns