Schimbarea culorii iepurilor în timpul iernii îi expune riscurilor

În fiecare toamnă, iepurii de zăpadă își schimbă culoarea de la maro la alb, pentru a se camufla în zăpadă. Cu toate acestea, odată cu încălzirea globală și reducerea zăpezii în această regiune, culorile lor ar putea fi periculoase pentru supraviețuirea lor. Un studiu recent arată că, odată cu încălzirea climei, iepurii de zăpadă așteaptă mai mult să devină complet albi, ceea ce îi face vulnerabili în fața prădătorilor.

Din păcate, așteptarea prea mult poate fi fatală pentru acești iepuri, aceștia fiind mai puțin probabil să supraviețuiască iernii dacă sunt mai maro toamna. Schimbarea culorilor iepurilor de zăpadă se bazează pe factori de mediu, cum ar fi temperatura și adâncimea zăpezii, iar întregul proces de înlocuire a blănii poate dura o lună întreagă. Din cauza acestor schimbări de mediu, uneori iepurii așteaptă prea mult pentru a-și schimba culoarea, făcându-i astfel mai vulnerabili în fața prădătorilor.

Iepurii de zăpadă sunt o specie-cheie pentru multe alte animale din pădurile boreale, iar o scădere a populației lor ar putea afecta întregul ecosistem. În această regiune, acești iepuri fac parte dintre cele 21 de specii de păsări și mamifere care își schimbă culoarea în fiecare an.

Sursa: Phys.org