Acoperișuri verzi pentru o reziliență climatică crescută

Un start-up numit Roofscapes, fondat de trei studenți de la MIT, își propune să construiască spații verzi pe acoperișurile înclinate din Paris, cu scopul de a reduce temperatura, îmbunătăți calitatea vieții și crește reziliența climatică. Spațiile ar oferi o modalitate de a crește alimente locale, de a încorpora biodiversitate, de a reduce temperaturile clădirilor, de a îmbunătăți calitatea aerului, de a crește retenția apei și de a oferi locuitorilor un nou mod de a scăpa de aglomerările urbane dense ale timpurilor moderne. Start-up-ul se folosește de structuri din lemn pentru a transforma acoperișurile înclinate, omniprezente în Paris, în spații verzi accesibile.

Acoperișurile verzi sunt una dintre cele mai bune modalități de a aborda problemele cu care se confruntă orașele europene de astăzi, cum ar fi insulele de căldură și căldura excesivă în centrele urbane, dar și lipsa de spații verzi și de biodiversitate. Proiectul Roofscapes, început de trei arhitecți cu viziune, are potențialul de a contribui la îmbunătățirea calității vieții și a mediului, creșterea biodiversității și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, acesta oferă o modalitate de a dezvolta reziliența climatică pentru viitor, încurajând creșterea alimentelor locale, încorporarea biodiversității și reducerea temperaturilor clădirilor.

Proiectul Roofscapes a început să producă mici modele de acoperișuri verzi și să discute cu inginerii de structuri de la MIT. În 2021, ei au prezentat un model de 170 de metri pătrați la Bienala de Arhitectură și Urbanism din Seul, Coreea de Sud. Când unul dintre fondatori a absolvit, el s-a mutat la Paris, unde ceilalți doi fondatori s-au alăturat primăvara aceasta. Compania a câștigat un grant din partea Primăriei din Paris anul trecut, care va fi folosit pentru primul proiect Roofscapes pe acoperișul unei clădiri vechi de primărie din centrul Parisului.

Sursa: MIT News