Valurile de căldură pot fi fatale, mai ales când se combină cu niveluri ridicate de umiditate care fac aerul să se simtă chiar mai cald. Impactul poate fi deosebit de puternic în orașe, care sunt adesea cu câteva grade mai calde decât zonele rurale din apropiere datorită efectului de insulă urbană. Iată câțiva pași pe care comunitățile le pot lua pentru a se adapta la schimbările climatice, care fac valurile de căldură mai frecvente și mai intense.
Un mod de a reduce efectele valurilor de căldură sunt centrele de răcire de urgență. Nick Rajkovich, profesor asistent de arhitectură la Universitatea din Buffalo, a lucrat cu planificatori din jurul orașului Cleveland pentru a înțelege cum se pregătesc pentru vremea caldă. Strategiile includ plantarea mai multor arbori și arbuști, care oferă umbră și răcoresc aerul; izolarea clădirilor cu obloane și materiale reflectante de culoare deschisă; și pregătirea unor kituri de urgență pentru întreruperile de curent care includ hrană, apă și radiouri.
În opinia lui Rajkovich, cel mai important lucru este ca diferite agenții și organizații să comunice între ele și să planifice împreună pentru a putea lua măsuri complementare. „La Cleveland, pregătirea pentru evenimentele extreme de căldură i-a adus pe profesioniști împreună și a încurajat abordări suprapuse, deoarece nicio strategie nu este sigură”, observă el. Oficialii „ar trebui să urmărească mai multe soluții”.
Multe tipuri de infrastructură verde pot ajuta cartierele să facă față impactului vremii severe. De exemplu, pavajul permeabil și colectarea apei pluviale sunt două instrumente pentru gestionarea inundațiilor și reducerea scurgerii de apă de ploaie. Oamenii de știință de la Universitatea Notre Dame, precum Ashish Sharma, au cercetat utilizarea acoperișurilor verzi, acoperite cu plante rezistente la secetă, pentru a răcori zonele urbane fierbinți. Într-un studiu din Chicago, Sharma și echipa sa au determinat că mai ales cartierele cu venituri mici din partea de sud și vest a orașului ar beneficia de pe urma instalării acoperișurilor verzi, deoarece aceasta ar face zonele mai puțin vulnerabile în timpul întreruperilor de curent.
Sursa: universal-sci.com