Potrivit OMC, unitățile de cazare precum hotelurile contribuie la aproximativ 1% din totalul emisiilor de carbon din lume.
În acest context, un raport global al Booking.com din 2022 a constatat că cererea pentru cazare sustenabilă este în creștere, 78% dintre respondenți exprimându-și dorința de a sta la o unitate care respectă mediul. Același raport a mai constatat că 31% dintre respondenți nu știau că pot alege o cazare prietenoasă cu mediul, în timp ce 29% nu știau cum să găsească hoteluri sustenabile. Pentru a vedea dacă un hotel se conduce după practici durabile, consumatorii ar trebui să înceapă prin a pune întrebări și a face cercetări. Verificarea site-ului web al unui hotel este un bun de început. Este recomandată atenție sporită, deoarece greenwashing-ul este o problemă reală, în ciuda măsurilor recente ale UE de a împiedica companiile să facă afirmații false în materie de mediu. Pentru a identifica greenwashing-ul, consumatorii ar trebui să verifice dacă hotelul are obiective realiste din punct de vedere științific pentru a reduce energia, carbonul, apa și deșeurile, și să vadă modul în care unitatea de cazare cooptează și sprijină comunitatea locală.
Pentru cei care nu au mult timp la dispoziție, certificarea poate ajuta la identificarea rapidă a hotelurilor cu adevărat durabile. Certificarea implică un organism independent care auditează o proprietate și o declară conformă cu obiectivele de sustenabilitate. Provocarea este să știi în ce certificări să ai încredere, având în vedere zecile de opțiuni disponibile, cum ar fi EarthCheck, Green Globe, LEED și Green Key. Consiliul Global pentru Turism Durabil (GSTC) este o bună referință pentru găsirea de hoteluri durabile, împreună cu foarte exclusivistul The Long Run. Ca o regulă de bază, este important de știut că hotelurile mai mici și independente sunt, în general, mai sustenabile, deoarece au mai mult control asupra lanțurilor lor de aprovizionare.
Un alt factor cheie de luat în considerare atunci când se evaluează practicile de durabilitate ale unui hotel este risipa de alimente. Bufetele mari, cu autoservire, pot fi un semnal de alarmă, deoarece acestea generează adesea cantități semnificative de alimente aruncate.
Implicarea comunității este, de asemenea, un aspect esențial al turismului durabil. Aceasta înseamnă colaborarea strânsă cu comunitățile locale pentru a asigura că activitățile turistice le avantajează și nu sunt în detrimentul modului lor de viață, al economiei sau al culturii. Turiștii pot, de asemenea, să pună întrebări, cum ar fi: dacă hotelul angajează localnici și dacă se aprovizionează cu produse alimentare la nivel local. Detalii precum prezența artizanilor locali în magazinele de suveniruri pot avea, de asemenea, un impact pozitiv.
Deși scopul nostru principal atunci când plecăm în vacanță este să ne distrăm, este totuși important să luăm în considerare impactul asupra mediului și impactul social al alegerilor noastre de călătorie. Sprijinind practicile durabile și alegând opțiuni de cazare responsabile, putem avea o contribuție pozitivă, fără a sacrifica plăcerea călătoriei noastre.
Sursa: National Geographic