Potrivit unui raport recent al industriei, capacitatea globală a sistemelor solare de pe acoperișuri a înregistrat o creștere de 49% în 2022.
În ansamblu, capacitatea sistemelor solare instalate pe acoperișuri a crescut de la 79 de gigawați la 118 gigawați anul trecut și se estimează că va ajunge la 159 gigawați până la sfârșitul acestui an, conform SolarPower Europe, o asociație din industrie.
Capacitatea totală de energie solară instalată, inclusiv instalațiile pe acoperișuri și arbori de mari dimensiuni, a crescut de la 940 gigawați la 1.177 gigawați anul trecut și se estimează că va ajunge la 1.518 gigawați în acest an. La nivel global, energia solară va genera suficientă energie în 2023 pentru a satisface peste jumătate din cererea de energie electrică a Uniunii Europene, conform raportului.
Analiștii avertizează că această creștere a energiei solare va depinde de construirea unor capacități mai mari de stocare a energiei pentru a gestiona fluctuațiile producției solare. De asemenea, țările vor trebui să își modernizeze rețelele electrice pentru a transporta surplusul de energie solară de la locul de generare la locul în care este necesară. Potrivit raportului, constrângerile în rețelele electrice îngreunează dezvoltarea ulterioară a energiei solare în 20 din cele 26 de țări majore producătoare de energie solară.
„Instalăm cantități enorme de energie solară și trebuie să putem folosi această energie atunci când avem nevoie”, a declarat Michael Schmela, director de informații de piață la SolarPower Europe. „Guvernele din întreaga lume trebuie să facă modernizarea infrastructurii lor electrice și de stocare o prioritate politică.”
Această creștere semnificativă a capacității solare pe acoperișuri reprezintă un pas important către un viitor mai curat și mai sustenabil. Energia solară devine din ce în ce mai accesibilă și eficientă, jucând un rol crucial în tranziția către o societate cu emisii reduse de carbon.
Sursa: Y360