O soluție inedită pentru inundații: grădini pe acoperișurile stațiilor de autobuz

New York City are o mulțime de beton, dar nu se află în deșert. Din acest motiv, se confruntă cu o problemă de inundații din ce în ce mai mare. O soluție evidentă la această problemă este să aducă mai mult pământ și vegetație în oraș. Dar de unde?

Răspunsul este stațiile de autobuz. Una dintre soluții este adăugarea de grădini pe acoperișurile multor stații de autobuz din oraș. Cercetările recente în acest domeniu au ajuns la concluzia că aceasta ar fi mult mai ieftină decât să ne ocupăm exclusiv de inundații.

Ben Matusow, urbanist, a avut această idee în timpul studiilor postuniversitare la Pratt Institute’s Center for Planning and the Environment, și anume de a răspândi vegetație pe acoperișurile acestor adăposturi pentru autobuze. „Ideea vine și cu oportunitatea de a încorpora vegetație nouă, care ar putea absorbi emisiile de carbon și ar ajuta viața urbană.”

Simplă, tehnologie redusă, și genială. Cu toate acestea, nu este o idee originală. Alte orașe au făcut-o deja, iar acesta este unul dintre argumentele pentru ca NYC să o facă și ea. Un lucru care s-a stabilit este că planul ar trebui implementat la scară largă. Economia de scară este reală, și asta se aplică și pentru acest concept, ca și pentru altele. Înverzirea unei singure stații de autobuz din Pittsburgh a costat 12.000 de dolari. Înverzirea a peste 300 de acoperișuri de adăposturi din Utrecht (Olanda) a costat 1.400 de dolari fiecare. Dacă NYC este la fel de eficient din punct de vedere al costurilor ca Utrecht, această abordare ar fi de peste două ori mai eficientă din punct de vedere al costurilor decât abordarea actuală a orașului.

Sursa: Clean Technica