Exploatarea resurselor minerale critice în Canada: ecologie vs. nevoile industriilor verzi

În sălbăticia din nordul zonei Great Slave Lake, în Teritoriile de Nord-Vest ale Canadei, companiile miniere își îndreaptă atenția către un posibil tezaur de minerale critice, pe măsură ce cererea de litiu, nichel, grafit și cupru a crescut considerabil pentru a satisface nevoile industriilor emergente de producere de vehiculelor electrice și de energiei solară.

Costul exploatării miniere în aceste părți ale Canadei, care nu au drumuri de acces, era de obicei prohibitiv. Lucrurile s-au schimbat în decembrie anul trecut, când guvernul canadian a anunțat strategia sa privind mineralele critice, foarte așteptată, care oferă companiilor miniere avantaje fiscale generoase, stimulente suplimentare de finanțare de 3 miliarde de dolari și promisiunea de a accelera procesul federal de evaluare a impactului asupra mediului.

Cu toate că strategia este prezentată ca o modalitate de a ajuta lumea să treacă la o economie post-carbon, unii ecologiști se tem că va duce la epuizarea zonelor umede, devierea cursurilor de apă și perturbarea turbăriilor bogate în carbon. În ultimele trei decenii, industria minieră a abandonat multe pasive de mediu, lăsând în urmă facturi de curățare în valoare de peste 10 miliarde de dolari suportate de contribuabilii canadieni.

Criticii spun că beneficiile exploatării miniere s-ar putea să nu compenseze costurile pentru biodiversitate și pentru popoarele indigene care trăiesc în acele regiuni bogate în minerale.

Sursa: E360