Gheața marină din Antarctica dispare

Gheața marină din Antarctica atinge cele mai scăzute niveluri în februarie, în timpul verii continentului și apoi se formează  din nou în timpul iernii. Acesta este un ciclu anual natural.

Dar în acest an, oamenii de știință au observat o scădere semnificativă și fără precedent a nivelului gheții marine din Antarctica. Gheața nu a revenit la nivelurile așteptate, ba este chiar în prezent la cel mai scăzut nivel de când au început înregistrările în urmă cu 45 de ani. La mijlocul lunii iulie, gheața de mare era cu aproximativ 2,6 milioane de kilometri pătrați (1 milion de mile pătrate) sub media pentru perioada dintre 1981 și 2010, deci putem spune că lipsește o bucată de dimensiunea Argentinei sau de mărimea statelor Texas, California, New Mexico, Arizona, Nevada, Utah și Colorado, luate împreună.

Topirea gheții marine din Antarctica are mai multe consecințe. Când ea dispare, apele oceanice mai întunecate de dedesubt absorb mai mult din energia soarelui, contribuind la o încălzire suplimentară. Pierderea gheții de mare expune calotele de gheață de coastă și ghețarii la valuri și la apele calde ale oceanului, făcându-le mai susceptibile la topire și desprindere.

În februarie a acestui an, NASA a raportat că nivelul mării la nivel global crește din cauza încălzirii globale cauzate de oameni, ratele recente fiind fără precedent în ultimii 2.500 de ani. Creșterea este atribuită încălzirii apei de mare și apei adăugate din topirea calotelor glaciare și a ghețarilor. Din 1993, nivelul mării a crescut cu aproximativ 3,89 inchi (100 mm), iar din 1900, creșterea a fost de aproximativ 7,97 inci (200 mm). Acest lucru are implicații semnificative pentru regiunile și ecosistemele de coastă.

Sursa: news.slashdot.org