Alarmă în pădure: Defrișarea a dus la pierderea unei suprafețe forestiere de mărimea unei țări în doar un an

Potrivit unui nou studiu, în doar anul 2022, a fost pierdută o suprafață de pădure tropicală aproximativ de mărimea Elveției. Această descoperire uluitoare arată că angajamentul politic al liderilor mondiali la COP26 de a pune capăt defrișărilor este departe de a fi îndeplinit.

Studiul arată că aproximativ 11 terenuri de fotbal de pădure au fost pierdute în fiecare minut anul trecut, cu Brazilia fiind principala contribuitoare la defrișare. Cu toate acestea, a existat o reducere semnificativă a pierderii de pădure în Indonezia și Malaysia, demonstrând că este posibil să se inverseze tendința.

La întâlnirea COP26 din 2021, peste 100 de lideri mondiali, inclusiv fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro, au semnat Declarația de la Glasgow privind pădurile, angajându-se să oprească și să inverseze pierderea de păduri și degradarea terenurilor până în 2030. Cu toate acestea, analiza recentă realizată de Global Forest Watch indică faptul că promisiunea făcută la Glasgow nu este respectată. Pierderile de păduri tropicale primare, care sunt cruciale pentru combaterea schimbărilor climatice și conservarea biodiversității, au crescut, cu Brazilia, Republica Democrată Congo, Bolivia și Indonezia în fruntea clasamentului.

Monitorizarea pierderii acoperirii forestiere prin imagini din satelit este relativ simplă, cu toate că determinarea anului exact al pierderii de arbori poate fi uneori incertă. Cu toate acestea, măsurarea defrișării, care se referă la înlăturarea permanentă a acoperirii naturale a pădurii cauzată de activitățile umane, este mai complexă. Pierderile din cauza incendiilor, bolilor, furtunilor și pierderile din cadrul pădurilor de producție sustenabilă nu se încadrează în această definiție. Determinarea extinderii defrișării necesită luarea în considerare a acestor factori și estimarea impactului general. Cu toate acestea, datele recente indică o creștere de 3,6% a defrișării globale atribuite cauzelor umane în 2022 față de 2021, contrazicând obiectivele stabilite la conferința de la Glasgow.

Sursa: BBC