Cercetările arată că săptămânile extrem de calde sunt legate de o probabilitate mai mare de apariție a insecurității alimentare. Această consecință poate apărea din cauza scăderii veniturilor gospodăriei și a deteriorării sănătății în astfel de perioade. Efectul este mai pronunțat în țările cu venituri mai mici și cu economiile puternic dependente de agricultură sau de locuri de muncă precare.
Două miliarde de oameni din întreaga lume se confruntă cu insecuritatea alimentară, o problemă pe care schimbările climatice o agravează, în special în regiunile care se confruntă deja cu malnutriția. Căldura excesivă împiedică munca, ceea ce duce la pierderea veniturilor și la capacitatea redusă de a cumpăra alimente. Astfel de perioade stresează fizic muncitorii, scăzând productivitatea și împuținând orele de lucru, provocând șocuri economice pentru gospodării. De exemplu, femeile care lucrează la fabricarea de cărămizi în Bengalul de Vest, India, suferă reduceri de venituri cu până la 50% din cauza stresului termic, care le încetinește ritmul de lucru și capacitatea de transport a cărămizilor.
Condițiile mai calde pot duce la creșterea cheltuielilor gospodăriilor și din cauza altor factori: alimentele devin perisabile la căldură, sunt costuri mai mari pentru obținerea unor condiții mai răcoroase în locuință (prin folosirea apei sau a electricității) și apar cheltuieli neprevăzute pentru problemele de sănătate cauzate de căldură.
Legătura dintre căldură, venituri și insecuritatea alimentară poate varia în funcție de țară. Națiunile care se bazează în mare măsură pe locuri de muncă expuse la căldură, cum ar fi construcții sau agricultura, ar putea vedea efecte mai pronunțate asupra insecurității alimentare. În 2021, aproximativ două treimi din orele de muncă pierdute au fost în agricultură. În contrast, țările cu venituri mai mari tind să ofere locuințe mai bune, acces la tehnologii de răcire și alimente mai accesibile, protejând oamenii de căldură și reducând impactul pierderii veniturilor când e vorba de cheltuielile alimentare.
Sursa: nature.com