Influența naturii asupra sănătății inimii

În cadrul cercetărilor pentru un stil de viață sănătos a apărut o descoperire surprinzătoare –vegetația din cartierele noastre are legătură cu sănătatea inimii noastre. Cercetări recente ale Societății Europene de Cardiologie au evidențiat o asociere interesantă între viața într-un mediu mai ecologic și un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral, iar timpul în care se obține o îmbunătățire a sănătății este relativ scurt- doar 5 ani.

Studiul s-a concentrat pe investigarea modului în care cantitatea de vegetație din cartiere influențează sănătatea cardiovasculară. Analiza asupra a aproape un sfert de milion de persoane peste 65 ani din Miami a implicat utilizarea imaginilor din satelit pentru a clasifica diferite cartiere de oraș în funcție de vegetația lor – scăzută, medie sau ridicată. Ei au descoperit că oamenii care locuiesc în zone cu mai multă verdeață au un risc cu 16% mai mic de a dezvolta noi boli cardiovasculare, comparativ cu cei din spații mai puțin verzi. Mai mult, cei care s-au mutat din cartierele mai puțin verzi în cartierele mai verzi au văzut o scădere semnificativă cu 15% a șanselor de a dezvolta probleme cardiovasculare.

Dar de ce există această corelație? Cercetătorii cred că viața în mijlocul naturii ar încuraja activitățile în aer liber și ar reduce nivelul de stres, ducând astfel la un stil de viață mai sănătos. În plus, spațiile verzi ar acționa ca un scut împotriva poluării fonice și a aerului. Reiese o concluzie interesantă: investiția în plantarea de copaci este un efort cu costuri reduse care poate aduce beneficii substanțiale pentru sănătate. Cu banii pentru plata unei vizite la urgențe se pot planta copaci și se pot preveni o parte din bolile cardiovasculare din acea comunitate.   

Sursa: Universal Sci