Scăderea globală a numărului albinelor și a altor polenizatori limitează producția de fructe, legume și nuci. Cercetătorii estimează că scăderea producției acestor alimente duce la 427.000 de decese premature pe an.„Faptul că facem prea puțin pentru a ajuta polenizatorii nu afectează doar natura, ci și sănătatea umană”, a declarat Matthew Smith, cercetător la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Temperaturile crescute, utilizarea generalizată a pesticidelor și pierderea habitatelor duce la scăderea populației de insecte, care aproape s-a înjumătățit în unele părți ale lumii. Insectele polenizează aproximativ trei sferturi din culturi, au spus cercetătorii, iar declinul lor a afectat producția alimentelor cheie.
Pentru studiu, cercetătorii au adunat date de la sute de ferme experimentale din Asia, Africa, Europa și America de Sud, descoperind că în 2020, cultivatorii au produs între 3 și 5 procente mai puține fructe, legume și nuci decât ar fi produs într-o lume cu populații de insecte normale. În țările cu venituri mai mici, impactul a fost sever, pierderea polenizatorilor scăzând veniturile agricole cu 10-30%.
De asemenea,cercetătorii au studiat modul în care scăderea producției afectează sănătatea publică, constatând că scăderea consumului de fructe și legume limitează absorbția de nutrienți necesari și favorizează apariția bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral, a diabetul și a anumitor tipuri de cancer. La nivel global, pierderea polenizatorilor duce la 427.000 de decese suplimentare pe an. Efectul este cel mai pronunțat în țările cu venituri medii, cum ar fi China și Rusia. Concluziile au fost publicate în revista Environmental Health Perspectives.
Sursa: Yale Environment 360