Schimbările climatice afectează disproporționat sănătatea femeilor

Schimbările climatice au un impact mare asupra sănătății umane în întreaga lume, începând cu pericolele generate de fenomenele meteo extreme și mergând până la răspândirea  bolilor infecțioase. 

Dar acest impact nu este resimțit în mod egal. Tot mai multe studii sugerează că oamenii cei mai dezavantajați din lume sunt, de asemenea, cei mai vulnerabili la impactul schimbărilor climatice asupra sănătății  și cei mai puțin capabili să se adapteze.  În plus, schimbările climatice pot avea impacte diferite asupra sănătății bărbaților și femeilor.

 O analiză a 130 de studii bazate pe date din literatura de specialitate concluzionează că femeile și fetele se confruntă adesea cu riscuri de sănătate disproporționate cauzate de schimbările climatice, comparativ cu bărbații și băieții. Un procent de 68% din cele 130 de studii au găsit că sănătatea femeilor este mai afectată de  schimbările climatice decât sănătatea bărbaților.  

De exemplu, se arată că mai multe femei și fete sunt mai susceptibile să moară în valurile de caniculă din Franța, China și India sau în cicloanele tropicale din Bangladesh și Filipine. În multe regiuni ale lumii, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să sufere probleme de sănătate mintală, violență în cuplu și siguranță alimentară după evenimente meteorologice extreme. Totuși, în unele cazuri, bărbații pot fi expuși la riscuri mai mari.

Sursa: Carbon Brief

Lasă un răspuns