Agricultură sustenabilă în Bordeaux

În 2021, marea metropolă Bordeaux a avut o revelație dureroasă: producția locală de alimente de pe cele 5.500 de hectare de terenuri agricole din regiune și cele 148 de ferme locale putea să hrănească locuitorii săi doar o zi pe an, ceea ce înseamnă că metropola depindea foarte mult de importuri. Astăzi, cifrele sunt puțin mai încurajatoare: autonomia alimentară din metropola Bordeaux  a crescut la șapte zile pe an, iar 65% dintre locuitorii din metropolă consumă produse locale cel puțin o dată pe săptămână, dar drumul este încă lung și plin de obstacole până la independența alimentară. Una dintre măsurile inovatoare pe care metropola le-a implementat pentru a găsi soluții la problemele legate de alimentație a fost constituirea Consiliului Consultativ pentru Guvernanța Durabilă a Alimentației (CCGAD).

În 2017, metropola a fost primul organism teritorial din Franța care a înființat un astfel de consiliu ca proiect pilot pe trei ani. „Am vrut să conectăm toate părțile implicate ”, explică Carla Quiviger, Ofițer de Proiect pentru Guvernanța Alimentelor la Bordeaux Métropole. „Ca guvern local, am vrut să ne conectăm și să-i sprijinim în munca lor”. Consiliul a reunit aproximativ 130 de actori locali din sistemul alimentar. De la agricultură la procesare și distribuție, de la organizațiile de consumatori la specialiștii  implicați în analiza tendințelor, toți jucătorii relevanți au avut locul lor în consiliu.

Sursa: Eurocities

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.