India și China s-au confruntat cu multe critici la COP26 pentru că au făcut eforturi să tempereze limbajul referitor la cărbune în versiunea finală a Pactului Climatic de la Glasgow. Drept urmare, documentul final a cerut națiunilor să „reducă treptat” energia pe bază de cărbune, mai degrabă decât să o „elimine treptat”. În anul următor, la COP27, sprijinită de peste 80 de guverne, India a propus ca toți combustibilii fosili să fie reduși treptat, dar ideea nu a fost trecută în textul final al summit-ului. Această propunere ar fi inclus și petrolul și gazele, combustibili pe care țările dezvoltate tind să se bazeze pe mai mult decât pe cărbune.
Dezbaterile politice privind schimbările climatice stau sub egida obiectivului de 1,5C al Grupului Interguvernamental de Experți în Schimbări Climatice (IPCC). Metodele de atingere a obiectivului 1,5C sunt concepute pentru a minimiza costurile, de obicei fără a lua în considerare dinamica socială sau politică din lumea reală. Aceste metode solicită reduceri mult mai rapide ale utilizării cărbunelui decât pentru petrol și gaze. Prioritizarea reducerii cărbunelui (chiar dacă este combustibilul fosil cu cel mai mare nivel de emisii), poate ridica probleme de echitate, în special pentru țările în curs de dezvoltare, care se bazează foarte mult pe acesta pentru nevoile lor energetice. Conform „bilanțurilor energetice mondiale” publicate de Agenția Internațională pentru Energie (IEA) din 2019, cărbunele a furnizat 22% din producția de energie în țările cu venituri mari, comparativ cu 54% în țările cu venituri mici și medii. Povara renunțării treptate a combustibililor fosili revine în mod disproporționat acestor țări. Ritmul schimbării poate fi, de asemenea, greu de acceptat. Energia pe bază de cărbune ar trebui să fie eliminată în țări precum India, China și Africa de Sud de peste două ori mai repede decât orice tranziție energetică din istorie.
Pentru ca eliminarea treptată a cărbunelui să se facă mai ușor și obiectivul de 1,5 C să fie păstrat, ar fi nevoie de reduceri mai rapide ale consumului de petrol și gaze. Sistemele energetice mai mici pot face tranziția mai rapid decât cele mai mari (de exemplu, Malta). Țările mai bogate tind să facă tranziția mai organizat, în timp ce în țările mai sărace, aceasta poate avea loc forțat, în urma unor evenimentelor externe, adesea cu un cost ridicat (de exemplu, Jamaica).
Pentru a limita schimbările climatice e nevoie de reducerea emisiilor tuturor celor trei combustibili fosili (cărbune, petrol și gaz), dar reducerea mai intensivă a consumului de petrol și gaze ar fi mai echitabilă și mai realistă.
Sursa: Carbon Brief