Pe măsură ce nivelul mării crește, ecosistemele costiere se confruntă cu multiple condiții schimbătoare și trebuie să se adapteze și să evolueze pentru a supraviețui. Un nou studiu realizat de Carbon Containment Lab de la Yale School of the Environment sugerează că organismele acvatice precum midiile sunt importante pentru protejarea și construirea ecosistemelor de coastă, dar sunt adesea subapreciate. Studiul s-a concentrat pe sisteme de mlaștini sărate din sudul SUA, care se întind pe aproximativ 3000 km pătrați. Aceste sisteme mlăștinoase sunt situate în Golful Atlanticului de Sud, care este o regiune care se întinde pe aproximativ 250 km de la Cape Fear, Carolina de Nord, până la Cape Canaveral, Florida.
Midiile sunt considerate indicatori ai calității apei, deoarece ajută la curățirea pâraielor și râurilor prin absorbția metalelor grele și filtrarea nămolului și a particulelor dăunătoare în timpul procesului lor de hrănire și respirație. Pe lângă filtrarea apei, midiile oferă cu ajutorul cochiliei lor, habitat și locuri de cuibărit pentru insecte, pești mici și plante. În plus, procesul lor de hrănire are ca rezultat depunerea unor volume mari de sedimente, ceea ce ajută la extinderea suprafeței mlaștinilor printr-un proces numit acreție.
Cercetătorii conduși de Sinéad Crotty, director științific asociat la CC Lab, au făcut nu doar măsurători în diverse anotimpuri și faze ale mareei, dar au efectuat și trei experimente pentru a testa impactul midiilor asupra acreției. Cel mai mare experiment a implicat mutarea manuală a peste 200.000 de midii dintr-o regiune în alta și măsurarea modificărilor elevației mlaștinilor pe parcursul a trei ani. Studiul a constatat că efectele midiilor asupra acreției au fost mult mai mari decât cele estimate de modele și au apărut la scară largă.
Studiul oferă o nouă perspectivă asupra mecanismelor prin care ecosistemele de coastă pot face față creșterii nivelului mării. De asemenea, devine clar că organismele acvatice, cum ar fi midiile, joacă un rol important în protejarea și construirea ecosistemelor de coastă și ar trebui depuse mai multe eforturi pentru protejarea lor.
Sursa: phys.org