Energie curată și la prețuri accesibile
Obiectivul 7 pentru dezvoltare durabilă solicită semnatarilor Agendei 2030 asigurarea accesului universal la energie la prețuri accesibile, îmbunătățirea eficienței energetice și creșterea consumului de energie regenerabilă. Țările semnatare trebuie să încurajeze inovația în domeniul energiei curate și să promoveze investițiile în soluții eficiente din punct de vedere al resurselor, precum și în infrastructura energetică cu emisii reduse de carbon.
În 2019, conform unui studiu realizat de Eurostat, România stă mai bine decât multe țări europene, la capitolul energie regenerabilă. Mai exact, 24% din energia consumată de români provine din surse regenerabile, un procent mai mare decât media europeană de 18%.
Trebuie să luăm în calcul faptul că, odată cu renunțarea la sursele de energie tradiționale, multe locuri de muncă vor dispărea. Însă, se pot crea noi locuri de muncă în industrii ecologice. Tranziția la economia verde se poate realiza corect doar dacă gândim din timp măsuri compensatorii și reconversii profesionale pentru lucrătorii din industriile care vor fi afectate. În minerit și în sectorul de producție de energie pe bază de cărbune, la nivelul UE, s-ar putea pierde în următorii ani în jur de 65 mii de locuri de muncă. Și alte sectoare vor fi afectate. Vorbim de cele care poluează, precum transporturile, dar și sectoarele care utilizează foarte multă energie, precum industria chimică, metalurgia sau producția de ciment.
România se confruntă cu probleme legate de încălzirea locuințelor pentru cei cu venituri reduse. Conform Eurostat, 9,3% din populația României nu are acces la încălzire adecvată în locuință, un procent mult mai mare decât media europeană de 7%. Sunt necesare reforme pentru a defini corect consumatorul vulnerabil și pentru a-i oferi acestuia acces la energie la prețuri accesibile.
Articolele membrilor: