Agenția Spațială Europeană (ESA) lucrează la proiectul SOLARIS, care își propune să ofere Europei energie regenerabilă cu ajutorul unor sateliți high-tech, ca răspuns la criza energetică în curs, cauzată de creșterea costurilor energiei fosile. Panourile solare spațiale ale ESA ar fi capabile să absoarbă și să transforme lumina soarelui în energie timp de 24 de ore pe zi, fără a fi afectate de condițiile meteorologice terestre. Sateliții ar transmite electricitatea înapoi către planetă în mod wireless. Acest proiect ambițios ar putea preveni viitoarele crize de energie și ar putea reduce dependența de soluții costisitoare de stocare a energiei.
Proiectul SOLARIS, aprobat de Consiliul ESA în luna noiembrie a anului trecut, va intra într-o fază de studiu pentru următorii doi ani și jumătate, în colaborare cu industria europeană. Studiile vor evalua fezabilitatea, avantajele, riscurile și posibilitățile de implementare ale proiectului. Accentul principal va fi pe cercetarea transmiterii sigure și eficiente a energiei solare din spațiu pe Pământ. Vor fi explorate diferite opțiuni, inclusiv radiații de radiofrecvență, lasere și reflexia luminii solare folosind parcuri solare la sol.
Institutul de Tehnologie din California (Caltech) a lansat deja satelitul Space Solar Power Demonstrator la începutul acestui an pentru a explora viabilitatea generării și transmiterii energiei solare din spațiu pe Pământ. Cercetătorii de la Caltech au atins recent o etapă semnificativă prin transmiterea cu succes a energiei din spațiu pe Pământ pentru prima dată. Această reușită evidențiază interesul global crescut pentru energia spațială și potențialul de valorificare a energiei solare dincolo de atmosfera Pământului.
Dacă totul decurge conform planului, până în 2025, Europa va avea suficiente informații pentru a determina fezabilitatea proiectului SOLARIS pe baza rezultatelor studiilor în curs. Această decizie ar duce apoi la dezvoltarea unui prototip care să prezinte cea mai eficientă metodă de transmitere a energiei din spațiu pe Pământ. Proiectul SOLARIS se aliniază cu obiectivul Uniunii Europene de a atinge neutralitatea climatică până în 2050, reflectând ambiția lor de a adopta soluții durabile și inovatoare pentru energie curată.
Sursa: www.universal-sci.com