Poluarea aerului, atât a celui exterior cât și a celui din interior, apare atunci când caracteristicile naturale ale atmosferei sunt modificate de diverși compuși. Poluanții periculoși includ particulele, monoxidul de carbon, ozonul, dioxidul de azot și dioxidul de sulf. Sursele de poluare ale aerului din interior sunt diverse și pot include, printre altele, aparate care ard combustibil, materiale de construcție, produse de menaj, vopsea, tutun și acarieni. Calitatea aerului din interior pe scară largă nu a reprezentat o preocupare până la începutul anilor 2000, în ciuda faptului că populația din zonele cu climă temperată petrece până la 90% din timp în interior (în case, școli, birouri și în mijloacele de transport).
Poluarea aerului din interior a fost responsabilă pentru 3,8 milioane de decese premature la nivel mondial în 2016, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează costul poluării aerului ca putând depăși 1% din PIB-ul global până în 2060.
În Franța, studiile indică faptul că 60% din case și 34% din birouri și săli de clasă nu dispun de sisteme adecvate de ventilație sau de tratare a aerului, ceea ce duce la o calitate slabă a aerului din interior. Copiii sunt mai vulnerabili la poluarea aerului din interior datorită frecvenței respiratorii mai mari (aproximativ 40 de respirații pe minut, în medie, comparativ cu 16 la adulți).
Potrivit unui sondaj realizat de Elabe pentru Veolia Group, deși 90% dintre francezi cred că aerul le influențează sănătatea, ei tind să subestimeze riscurile și nivelul de poluare al aerului din interior, mai ales în spațiile private. Un număr semnificativ (52%) sunt surprinși să afle că aerul din interior poate fi mai poluat decât aerul din exterior. Trei din patru cred în mod incorect că aerul din casa lor este de calitate bună. Mai puțin de jumătate din respondenți se simt informați în mod adecvat despre prevenire, despre măsurarea calității aerului din interior, despre soluții și despre implicațiile asupra sănătății. Mulți nu cunosc sistemele de măsurare și tratare disponibile, inclusiv senzorii și sistemele de ventilație/filtrare pentru aerul interior.
În 2013, ministerele franceze de sănătate și mediu au lansat un plan de acțiune privind calitatea aerului din interior. Printre măsurile luate s-a numărat și monitorizarea obligatorie a calității aerului în centrele de îngrijire a copiilor, în grădinițe și școli primare, care a început la 1 ianuarie 2018. Această măsură se aplică acum tuturor unităților asemănătoare începând cu 1 ianuarie 2023.
Sursa: Universal-Sci