Tehnologia pompelor de căldură, inclusiv uscătoarele cu pompă de căldură, este o soluție ecologică în abordarea crizei climatice. Pompele de căldură încălzesc eficient apa, reglează temperatura locuinței și acum chiar uscă hainele, cu o eficiență de până la patru ori mai mare decât cea a uscătoarelor tradiționale. În Europa, acestea sunt deja adoptate pe scară largă. Uscătoarele de acest tip folosesc doar aproximativ 7% (700 kWh pe an) din energia electrică medie a unei locuințe.
Uscătoarele clasice generează căldură pentru a usca hainele, dar uscătoarele cu pompă de căldură captează și reciclează căldura din aer folosind agenți frigorifici. Un astfel de aparat nu evacuează căldura în exterior.
Există trei tipuri de uscătoare cu pompă de căldură: 1.Uscătoarele cu pompă de căldură care folosesc doar o pompă de căldură, sunt foarte eficiente ca și consum (100-200 kWh/an), dar au timpi de uscare mai lungi. 2. Uscătoarele cu pompă de căldură hibride sunt aparate care combină o pompă de căldură cu rezistențe electrice, oferind mai multă flexibilitate în modurile de uscare. Ele consumă 400-500 kWh/an. 3. Mașinile de spălat cu uscător cu pompă de căldură sunt cele care combină spălarea și uscarea într-un singur aparat.
Uscătoarele cu pompă de căldură sunt cu 61-72% mai eficiente decât uscătoarele standard, contribuind la economia de energie. Trecerea la un uscător cu pompă de căldură poate permite o economie de aproximativ 500 kWh anual și poate reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 190 kg, în comparație cu uscătoarele cu rezistență electrică sau pe gaz. Uscătoarele cu pompă de căldură nu au nevoie de aerisire pentru a evacua aerul umed; ele colectează și evacuează apa printr-un tub de condens sau într-un compartiment de colectare a apei. Uscătoarele cu pompă de căldură, fiind mai eficiente din punct de vedere energetic, au costuri mai reduse de funcționare și pot ajuta proprietarul să economisească aproximativ 85 USD pe an. În plus, uscătoarele cu pompă de căldură funcționează la temperaturi mai scăzute și astfel, riscul de incendiu scade.
Există și câteva dezavantaje. Pe piață există doar câteva modele de uscătoare cu pompă de căldură, care tind să fie mai scumpe decât uscătoarele tradiționale, au timpi de uscare mai lungi și pot folosi agenți frigorifici cu potențial ridicat de încălzire globală (GWP), subliniind importanța reciclării adecvate.
Sursa: Clean Technica