Lipsa apei rămâne o provocare globală critică care afectează comunitățile din întreaga lume. Odată cu epuizarea surselor convenționale de apă din cauza schimbărilor climatice și a cererii în creștere, țările care se confruntă cu deficit de apă au parte de provocări complexe, care le afectează sustenabilitatea și pot declanșa tulburări sociale.
Tehnologiile inovatoare aduc idei noi pentru obținerea apei, începând cu captarea de ceață în regiunile uscate, folosind sisteme de plase verticale, până la însămânțarea norilor pentru stimularea ploii. Proiectele de colectare a apei de ceață din Chile, Eritreea, Israel și Oman ilustrează viabilitatea ceții ca sursă de apă potabilă. În plus, tehnologia de însămânțare a norilor și-a demonstrat potențialul de a crește precipitațiile cu până la 20%.
Colectarea apei de ploaie cu sisteme de micro-captare se dovedește esențială pentru regiunile aride în recuperarea apei de ploaie înainte ca ea să se evapore. Aceste sisteme au mai multe forme: de la colectarea pe acoperiș pentru uzul casnic, până la recoltarea apei în agricultură, maximizând stocarea precipitațiilor pentru utilizare ulterioară.
Între timp, desalinizarea apei de mare, metodă propulsată de progresele tehnologice, devine și ea o sursă de apă fiabilă, independentă de climă, care se estimează că va furniza un sfert din apa centrelor urbane de coastă până în 2030.
Recoltarea aisbergurilor, deși este un concept îndrăzneț, este explorată de țări precum Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud ca o potențială soluție la deficitul de apă. Deși este posibilă din punct de vedere tehnic, implică o planificare precisă a remorcării aisbergurilor prin oceane, ridicând întrebări cu privire la fezabilitate și viabilitatea economică.
Prioritizarea soluțiilor durabile ecologic și fezabile economic este imperativă pentru o aprovizionare cu apă sustenabilă și diversificată la nivel mondial.
Sursa: Universal Sci